Cuba

Cuba llença una enciclopèdia "ideològica" en línia adreçada al món

Una nova enciclopèdia en línia s'ha llançat avui a internet. Es tracta d'Ecured, una proposta nascuda a Cuba amb el biaix característic del règim.

Actualitzat
"Ser culte és l'única manera de ser lliure". Amb aquesta declaració del revolucionari José Martí s'encapçala la nova enciclopèdia online que s'ha llançat des de Cuba: Ecured.

Es tracta en aparença d'una obra inspirada en la Wikipedia i el seu procediment col·laboratiu. I pretén, per tant, que els textos siguin elaborats per col·laboradors diversos. Però no hi valdrà qualsevol text. És un llibre amb una orientació ideològica molt marcada, tant, que parteix d'una posició que es destaca d'entrada.

Descolonitzador

Es defineix com un projecte cubà que busca un abast universal i proposa que s'hi publiquin continguts oberts. Sempre d'acord amb una filosofia a favor de "l'acumulació i desenvolupament de coneixement amb un objectiu democratitzador i no lucratiu, des d'un punt de vista descolonitzador".

El nom al·ludeix a l'ecumene, el món únic habitat de visions antigues sobre el planeta.  però la llengua castellana és per ara l'única en què es troben els textos. Com que el castellà també és una de les moltes llengües en què està escrita la Wikipedia, l'única diferència rellevant d'aquest lloc web és el seu posicionament ideològic.

Però el resultat és un conjunt d'articles molt subjectius que no servirien, per exemple, per fer-los servir de font en un treball escolar, que és dels usos més freqüents de les enciclopèdies en línia.

A més, la seva connexió és confusa i cal esperar uns quants minuts per accedir a una informació. Tot plegat fa creure que, tot i els més de dinou mil articles redactats que se n'anuncien, tindrà un èxit molt limitat i la seva menció periodística té més aviat un caràcter anecdòtic.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut