L'Havana

Cuba alliberarà 52 presos polítics, segons fonts de l'Església catòlica

El govern cubà alliberarà 52 presos polítics, cinc dels quals ho faran en les pròximes hores i els altres 47 en un termini de tres a quatre mesos, segons ha anunciat l'Església catòlica de Cuba. Els cinc primers alliberats podran viatjar a Espanya amb les seves famílies. La decisió del govern cubà afecta tots els opositors que quedaven presos de l'anomenat Grup dels 75, empresonats durant la repressió de la Primavera Negra de l'any 2003. El cap de la diplomàcia espanyola, Miguel Ángel Moratinos, que és de visita a Cuba, ha dit des de l'Havana, on s'ha reunit amb Raúl Castro, que la Unió Europea ja no té motius per mantenir la posició comuna cap a l'illa vigent des del 1996. La dissidència interna es mostra prudent.

Actualitzat
Miguel Ángel Moratinos ha participat en una reunió amb el president cubà; l'arquebisbe de l'Havana, Jaime Ortega, i el ministre d'Exteriors cubà, Bruno Rodríguez. El ministre espanyol ha considerat que l'alliberament suposa l'obertura d'una "nova etapa" en la qüestió dels presos polítics cubans. 

Les excarceracions que ha anunciat el govern cubà són el gest més important del règim des que al maig es va confirmar que l'Església catòlica faria de mitjancera a favor dels presos polítics. Fins ara només havia cedit en l'alliberament d'un pres molt malalt, Ariel Sigler, i en el trasllat de dotze més a presons situades a les províncies on vivien.

Moratinos torna a l'estat espanyol de matinada sense haver-se reunit amb el dissident Guillermo Fariñas, que està molt delicat de salut per la vaga de fam que va començar fa més de quatre mesos. Fariñas va dir que abandonaria la protesta quan alliberessin "deu o dotze presos polítics dels més malalts". De moment continua sense menjar, però podria començar a ingerir líquids quan els cinc presos que viatjaran a Espanya la setmana que ve surtin de Cuba.
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut