Torrent desatén la petició de Cs i no convoca la mesa ni la Junta de Portaveus

El PP ho considera un "frau de llei", Arrimadas s'ha queixat i Iceta no troba Turull el candidat indicat per "encapçalar una nova etapa"

Actualitzat

Ciutadans volia aturar el ple del Parlament convocat per investir Jordi Turull. És per això que havia presentat una petició al Parlament per forçar una reunió de la mesa de la cambra i de la Junta de Portaveus.

La presidenta de la formació taronja, Inés Arrimadas, ha avançat en una entrevista a la SER que el grup registraria la petició a primera hora del matí d'aquest dijous:

 

Torrent no convocarà cap reunió prèvia al ple

El president del Parlament, Roger Torrent, no pensa fer el que li demana Arrimadas. Segons ha dit, la demanda es fa sobre argumentacions polítiques, i no posa en qüestió cap procediment reglamentari.

Segons Torrent, Ciutadans podrà expressar el seu posicionament durant el ple, en el torn de mitja hora de què disposarà cada grup parlamentari.

Els serveis jurídics avalen la decisió

En aquest sentit, el serveis jurídics del Parlament han elaborat un informe demanat per Torrent sobre la petició de Ciutadans.

Segons aquest informe, la invocació de l'apartat 4 de l'article 72 del reglament feta per aquest partit no obliga a "convocar la Mesa i la Junta de Portaveus per tractar sobre la desconvocatòria del Ple".

Notícia relacionada: Torrent: "No entendríem que el rei no firmés el nomenament de Turull"

"Una autèntica vergonya"

Després que això ha quedat clar, Arrimadas s'ha mostrat molt decebuda per una situació, que ha definit com a "autèntica vergonya". Ha assegurat que Roger Torrent "està al servei" de Carles Puigdemont, i ha afegit que Jordi Turull no és un candidat de debò:

"Turull no és un candidat a president de la Generalitat, és un candidat a allargar el procés. Només l'han proposat com a candidat per allargar el procés i l'embolic amb el govern d'Espanya i amb la justícia. No té cap altre objectiu."

 

"Un frau de llei"

El PP també ha reclamat la suspensió del ple per investir Jordi Turull. El diputat del PP Alejandro Fernández ha considerat la candidatura de Turull "un frau de llei perquè pretén condicionar l'acció de la justícia".

Fernández ha assegurat que és una estratègia que desprestigia els independentistes:

"Han optat no per l'estratègia de passar pàgina i intentar governar per a tots els catalans, sinó que ho han fet per la confrontació, per un intent de desprestigi que al final l'únic que fa és desprestigiar-los a ells, que ells mateixos s'autolesionin."

 

"Per responsabilitat i per lleialtat"

Tant el PSC com Catalunya en Comú-Podem s'han desmarcat de les peticions de Ciutadans i el PP per intentar aturar el ple. 

El líder del PSC, Miquel Iceta, ha celebrat la convocatòria, malgrat la situació, i ha anunciat que el seu grup votarà "no" a la candidatura de Turull perquè no el consideren l'indicat per "encapçalar una nova etapa":

"Per què tenim ple avui? Probablement perquè demà Jordi Turull té una cita davant del jutge. Per tant, s'està decidint ja des del primer moment que el calendari de plens d'aquest Parlament el decidirà el ritme de la tramitació d'un procediment judicial."

Per la seva banda, la diputada de CECP Elisenda Alamany ha dit que el seu grup parlamentari no s'oposa a aquest ple "per responsabilitat i per lleialtat al país":

"Nosaltres creiem que Catalunya no necessita més crispació ni més conflicte. El president del Parlament ens convoca i creiem que, per responsabilitat i també per lleialtat al país, nosaltres hem d'assistir a aquest ple."

Cs volia que el ple es desconvoqués

La intenció última de Ciutadans era que el ple es desconvoqués fins que s'aclareixi la situació de Turull, citat per aquest divendres pel jutge del Suprem Pablo Llarena.

Cs demana una reunió de la mesa i la Junta de Portaveus by Moderador Noticies Web on Scribd

 

Així mateix, la cap de files de Cs ha opinat que "ningú" vol que el candidat de JxCat sigui president, i ha criticat que el president del Parlament, Roger Torrent, hagi convocat la sessió plenària d'investidura amb poc marge.

Per la seva banda, David Mejía, diputat per Cs, també ha dit a "Els matins" de TV3 des del Parlament que el ple no servirà per escollir el president de la Generalitat, sinó per continuar amb l'embolic, que és l'únic objectiu dels partits independentistes. Mejía ha afegit, entre altres coses, que l'únic objectiu dels partits independentistes és seguir amb la confrontació i la fractura social entre catalans.

 

El PP també vol una reunió urgent

El PP, per la seva banda, també anunciava aquest dimecres a la nit que demanaria una Junta de Portaveus urgent per evitar el que qualifica de "ple de l'abús a la democràcia":

 

El president del Parlament, Roger Torrent, ha defensat en una entrevista a "El matí de Catalunya Ràdio" que el ple d'avui és "normal, com tants altres plens d'investidura" que s'han fet.

ARXIVAT A:
CsInvestiduraProcés català
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut