La membrana permet dipositar el fàrmac directament a lloc
La membrana permet dipositar el fàrmac directament a lloc

Crowfunding per dur un innovador tractament contra el càncer a l'oncologia infantil

Una empresa catalana ha obtingut unes membranes biodegradables per administrar els fàrmacs dintre l'organisme

Xavier DuranActualitzat

Nanofibres impregnades de medicament per al tractament local del càncer. Aquest és l'innovador producte que l'empresa catalana Cebiotex està desenvolupant i que ja ha superat els assajos in vitro i en animals. Però l'objectiu de l'empresa no és només dur endavant ara les fases clíniques amb humans, sinó que el tractament també arribi a la pediatria oncològica, un dels sectors on costa més obtenir diners d'inversors, perquè el càncer infantil és una malaltia minoritària.

Això contrasta amb les xifres. El càncer és la malaltia que causa més morts infantils a tot Europa: 3.000 anuals, de les quals 300 a l'Estat espanyol. Arreu del món hi ha cada any 250.000 nous casos. Tot i això, en els últims 20 anys només han arribat al mercat tres nous fàrmacs antitumorals per a ús pediàtric. En canvi, n'han aparegut 180 per a càncer d'adults.

Tot això va motivar Joan Bertran, un enginyer tèxtil, a investigar un nou producte que també es pogués aplicar a pacients pediàtrics. Després de viure de prop la mort de la filla d'un amic, va proposar als investigadors de l'Hospital Sant Joan de Déu (HSJD) i de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) de treballar amb nanofibres biodegradables que alliberessin localment nous fàrmacs oncològics. Així va néixer l'spin off Cebiotex, que té la seu al Parc Científic de Barcelona.

La primera aplicació d'aquesta tecnologia és el CEB-01 per al tractament local postquirúrgic dels sarcomes de parts toves, un tumor frontera que tenen tant nens com adults. Després d'assolir els objectius de la segona ronda de finançament, Cebiotex n'ha llançat una de nova d'1,6 milions d'euros, per poder iniciar els assaigs en pacients adults a l'Hospital de Sant Pau -sempre que sigui possible, els fàrmacs per a ús pediàtric s'han de provar primer en adults-. Bertran no vol recórrer encara a una ronda de finançament tradicional, perquè els fons professionals, a dia d'avui, prefereixen majoritàriament invertir en el càncer d'adults. Aquesta ronda pont vol assegurar el focus pediàtric de la companyia.

Des de la seva creació, l'any 2012, Cebiotex ha aconseguit més de 2 milions d'euros procedents de fons públics i privats. En la segona ronda de finançament va poder recaptar 600.000 euros amb dues campanyes successives de crowdfunding. Ara, dintre de la tercera ronda de finançament, llença una nova campanya de micromecenatge que pretén arribar a recollir 650.000 euros.

El finançament servirà per iniciar, el 2018, les fases clíniques I i II del CEB-01 amb 15 pacients el 2018 i fer les proves de concepte en les noves teràpies oncològiques per a càncer de pàncrees, fetge i tumors cerebrals. El disseny de tecnologia pròpia i la recerca de nous candidats a fàrmacs es fa les instal·lacions de Creatio UB (Centre de Producció i Validació de Teràpies Avançades de la Universitat de Barcelona).

La inversió no és un acte de solidaritat, un donatiu, sinó que és una inversió d'impacte en una companyia biotecnològica amb focus pediàtric, com indica Joan Bertran:

"Volem demostrar que es poden fer inversions molt rendibles i, a més, amb una clara finalitat social. A més, obre una nova finestra, molt probablement l'última, a inversors privats, oferint-los una inversió amb un gran potencial de rendibilitat i liquiditat, que en condicions normals només estaria oberta a fons d'inversió professionals."

El CEB-01 permet als cirurgians recobrir el llit quirúrgic -la part de l'organisme d'on s'han eliminat les cèl·lules tumorals- amb elevades concentracions de fàrmac després de l'extirpació d'un tumor. L'objectiu és que el tractament actuï directament a la zona afectada per eliminar les restes tumorals i evitar les recaigudes, augmentant l'esperança de vida dels pacients. Les fibres són biodegradables i reabsorbibles per l'organisme. Bertran n'explica els detalls en un vídeo.

 

 

Les primeres llicències es preveuen a partir del 2021, amb potencials de rendibilitat que multiplicarien per 7 la inversió, segons Bertran. Actualment, la companyia ja té patents concedides als Estats Units i a la Unió Europea i en té en tràmit a la Xina, Japó i Corea del Sud.

Les línies de recerca no acaben aquí, sinó que Cebiotex té previst investigar l'aplicació d'aquestes membranes a teràpies avançades, com la regeneració de la retina, combatent la degeneració macular deguda a l'edat, i la regeneració de músculs, ossos i tendons.

ARXIVAT A:
CiènciaSalutCàncer
Anar al contingut