Deu anys de la crisi generada per la bombolla de les hipoteques "subprime" (Reuters)
Deu anys de la crisi generada per la bombolla de les hipoteques "subprime" (Reuters)

Cronologia de la crisi financera

Pilar AbrilActualitzat

Aquest dimecres fa 10 anys esclatava la crisi financera. Una crisi que es va originar als Estats Units arran de la concessió d'hipoteques d'alt risc, les anomenades "subprime" o hipoteques porqueria i que es va exportar a Europa a través de sofisticats productes financers.

2007
Els primers efectes es van deixar notar al gegant de la banca francesa, BNP Paribas, i el Banc Central Europeu va reaccionar injectant a una cinquantena d'entitats 95.000 milions d'euros, per evitar una crisi de liquiditat. Poc després va arribar la primera nacionalització d'un banc, el britànic Northern Rock.

2008
El pitjor estava encara per arribar. Als Estats Units es van rescatar dos gegants hipotecaris (Freddie Mac i Fanny Mae), però el pànic financer es va desencadenar amb la caiguda de Lehman Brothers. Moltes altres entitats van sortir esquitxades i el "desastre" va arribar fins i tot a Islàndia, on el seu sistema financer va acabar col·lapsant-se.

2009
La magnitud de la tragèdia va fer reaccionar les autoritats. Als Estats Units, Obama va impulsar un paquet d'estímuls econòmics de prop de 800.000 milions de dòlars i el G-20 es va reunir d'urgència per coordinar-se a l'hora d'afrontar la crisi.

2010
La crisi financera acabaria transformant-se en una crisi de deute que afectaria sobretot els països del sud d'Europa. El forat de les finances gregues es va destapar i la Unió Europea va acabar aprovant un primer rescat del país. I poc després el d'Irlanda.

2011
L'any següent cauria Portugal i, novament, Grècia.

2012
Mentre, la situació a Espanya anava empitjorant al mateix temps que es descobria que el sector financer no estava tan sanejat com alguns havien volgut fer creure. Amb la prima de risc pels núvols va arribar llavors el rescat de la banca espanyola.

Les declaracions del president del BCE, Mario Draghi, dient que faria el que calgués per salvar l'euro, van tenir un efecte balsàmic als mercats i van marcar, per a molts, el final de la crisi. Però a Espanya encara trigaria més d'un any a sortir de la segona recessió. I els seus efectes encara perduren.

ARXIVAT A:
Lehman Brothers
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut