Barcelona

Crítiques i lloances dels partits catalans a Mas en la seva decisió d'"aguantar" sense aprovar els pressupostos

Els republicans diuen que no aprovaran uns pressupostos que portin Catalunya cap al "suïcidi", mentre que els socialistes mostren la seva "perplexitat" per l'immobilisme de Mas i els populars creuen que el govern "corre una cortina de fum" amb un debat sobre les dècimes del dèficit que li serveix per no explicar "en què es gasta els diners".

RedaccióActualitzat
El portaveu d'ERC al Congrés dels Diputats, Alfred Bosch, ha reiterat que els republicans no aprovaran uns pressupostos que portin Catalunya cap a la "ruïna" i cap al "suïcidi". "Nosaltres no ens dispararem un tret al peu", ha declarat Bosch, que ha celebrat que la posició del govern s'assembli cada cop més a la dels republicans i que Mas estigui disposat a "aguantar" amb la pròrroga dels pressupostos fins que l'executiu espanyol accepti un sistema de finançament més just, pagui els deutes a Catalunya o flexibilitzi l'objectiu del dèficit. El republicà ha defensat el diàleg amb l'Estat per aconseguir-ho, però ha advertit que ERC s'enfrontarà a qui calgui si no s'arriba a una solució satisfactòria.

El PSC, perplex

Mentrestant, el portaveu del PSC, Jaume Collboni, ha mostrat la seva "perplexitat" pel mateix fet; que Artur Mas accepti "sense pudor" que Catalunya pot no tenir pressupostos perquè el seu executiu no els elabori. Segons Collboni, qui renuncia a fer uns comptes públics renuncia a governar i també a lluitar contra la crisi. D'aquí, ha insistit, que sigui tan important que els elabori "malgrat les dificultats".

Collboni ha ofert mà estesa a l'executiu català en la lluita per obtenir una flexibilització de l'objectiu del dèficit. No obstant això, l'ha instat a continuar el diàleg amb el govern espanyol per aconseguir aquesta fita, malgrat que aquesta actitud pugui posar nerviosos els membres d'ERC. Segons el portaveu socialista, el primer que haurien de fer CiU i PP és reconèixer el seu error en l'aplicació de les polítiques d'austeritat i rectificar. Després, ha afegit, el govern espanyol i el català haurien de dialogar per intentar arribar a un acord a l'hora de fixar l'objectiu del dèficit per a Catalunya. El PSC defensa un límit per sobre del 2% i s'ofereix a Mas per ajudar-lo en aquesta lluita. No obstant això, el seu portaveu recorda que mantenir els pressupostos del 2012 prorrogats significa, a la pràctica, acceptar un sostre de dèficit del 0,7% i, per tant, que s'hauran de fer retallades equivalents a 4.000 milions.

Així, Collboni, considera que no elaborar uns pressupostos és una "irresponsabilitat" per part del president de la Generalitat. "El que no es pot fer és no governar", ha declarat el dirigent dels socialistes catalans.

El PP diu que "el govern ens obliga a debatre sobre les dècimes del dèficit"

Sobre el mateix tema, el portaveu del Partit Popular de Catalunya al Parlament, Enric Millo, creu que el govern "corre una cortina de fum" i "ens obliga a fer un debat sobre les dècimes del dèficit" per no explicar "en què es gasta els diners". Ho ha dit en declaracions a un programa de RAC1. "Aquest debat és apassionat, però una cosa més important és si el govern de CiU té capacitat o no de presentar-nos un pressupost", ha afegit.

Millo també ha estat crític amb el líder republicà, Oriol Junqueras, que dissabte demanava que l'estat torni a Catalunya tots els diners que deu. "La perversió és parlar amb la frivolitat amb què parla Junqueras", ha assenyalat el líder popular. "Si considera que li deuen diners, que ensenyi les factures. Quines són aquestes factures?", ha preguntat Millo.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut