Madrid

Crítiques a Fernández Díaz per dir que "l'avortament té alguna cosa a veure" amb ETA, "però no gaire"

Associacions de dones i l'Associació de Víctimes del Terrorisme han criticat les paraules del ministre de l'Interior, mentre que el PSOE en reclama el cessament immediat.

Actualitzat
El ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, ha afirmat que "l'avortament té alguna cosa a veure" amb ETA, "però no gaire", quan en una roda de premsa sobre les últimes detencions de membres de la banda terrorista li han preguntat per la reforma legislativa que planeja el govern espanyol.

"Primer parlem del que és d'avui i després d'altres coses, perquè l'avortament té poc a veure amb ETA. Bé, té alguna cosa a veure, però, en fi, no gaire", ha contestat el ministre per posposar la seva resposta sobre el tema. Després d'acabar amb el tema terrorista, s'ha referit a la modificació de la llei de salut sexual i interrupció voluntària de l'embaràs. Fernández Díaz ha fet pinya al voltant del ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, a l'afirmar que dóna suport "de la A a la Z" als plantejaments que ha expressat. "Estic totalment d'acord amb el ministre de Justícia", ha assenyalat Fernández Díaz.

Hores després, i davant l'allau de crítiques, el ministre de l'Interior ha aclarit que en cap moment havia volgut fer una comparació entre les persones que decideixen avortar i els etarres. Segons diu en un comunicat, la voluntat del ministre era contestar més tard la pregunta relacionada amb l'avortament per evitar que es barregés amb les qüestions vinculades amb l'operació antiterrorista.

Crítiques d'associacions de dones i de víctimes del terrorisme

La presidenta de l'Associació de Víctimes del Terrorisme, Ángeles Pedraza, ha qualificat de "desafortunades" les paraules del ministre de l'Interior i ha manifestat que no comparteix "en absolut" aquesta opinió. Ha ressaltat que avui era un dia per elogiar l'operació de la Guàrdia Civil, en col·laboració amb la policia francesa, que ha suposat la detenció de sis etarres a França, en lloc de fer "comparacions surrealistes".

Pedraza ha censurat que es compari l'organització terrorista amb l'avortament i que quedi diluït que ETA és una banda criminal que ha matat gairebé mil persones i ha provocat milers de ferits en atemptats.

D'altra banda, diverses associacions de dones veuen "intolerable" les declaracions de Fernández Díaz. La presidenta de Dones Progressistes, Yolanda Besteiro, ha manifestat en primer lloc la seva "sorpresa" pel fet que el ministre de l'Interior hagi establert una relació entre l'avortament i una banda terrorista, i ha qualificat el fet de "molt greu i intolerable". Per Besteiro, les declaracions del ministre són igual a "equiparar les dones que exerceixen un dret a terroristes".

Per la seva banda, la presidenta de Dones Separades i Divorciades, Ana María Pérez del Camp, ha indicat que "a aquestes altures de la història" una "no guanya per a sorpreses", i encara que pensi que els membres del govern són "uns hipòcrites, que menteixen, fabulen i manipulen, mai havia pensat que ho farien amb temes com l'avortament i ETA". D'altra banda, la presidenta de Dones Juristes Themis, Angela Cerrillos, s'ha limitat a assenyalar que les declaracions del ministre "no són afortunades".

El PSOE demana el cessament immediat de Fernández Díaz

Més d'una vintena de diputats del PSOE han demanat per Twitter el cessament immediat del ministre de l'Interior, mentre que la vicesecretària general del PSOE, Elena Valenciano, ha exigit "una rectificació immediata" després de fer aquestes declaracions i la portaveu del PSOE al Congrés, Soraya Rodríguez, ha titllat d'"esgarrifoses" aquestes declaracions alhora que ha advertit que, si és cert que Fernández Díaz ho ha dit, "hi haurà conseqüències".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut