Palma

Cristina de Borbó: "Confio plenament en el meu marit i en la seva innocència"

La lletrada de Manos Limpias, Virginia López-Negrete, ha estat la primera a intervenir, sense que Cristina respongués a cap de les preguntes que li fa

Actualitzat

La infanta Cristina de Borbó ha declarat aquest dijous a la tarda en el judici del "cas Nóos" a Palma. La infanta s'ha assegut davant del tribunal a un quart de set de la tarda i, durant 66 minuts, només ha respost a les preguntes dels seus advocats.

La lletrada de Manos Limpias, Virginia López-Negrete, ha estat la primera a intervenir, sense que Cristina de Borbó respongui cap de les preguntes que li fa. Manos Limpias és l'única acusació que dirigeix accions penals contra la germana de Felip VI, per la qual demana vuit anys de presó.

López Negrete sosté que, amb la seva actuació, la infanta va permetre que Aizoon "servís d'instrument" per delinquir davant l'Agència Tributària. L'advocada de Manos Limpias ha interpel·lat la infanta sobre el seu paper a l'empresa que comparteix al 50% amb el seu marit. Algunes de les preguntes que ha fet López Negrete són:

"Si el seu marit consultava amb vostè tots els seus correus, no consultava la resta d'afers que tenia amb Aizoon quan vostè n'era propietària del 50?", "Vostè mai es va preocupar per com estava donada d'alta la mainadera i cuidadora dels seus fills?", "Coneixia totes aquestes pràctiques i, si les coneixia, les consentia?", "El seu marit la posava al dia dels comptes de la societat?", "Sabia que, en tenir el 50% d'Aizoon tenia una relació de domini a l'empresa igual que el seu marit?"

L'advocat de la defensa Pau Molins ha protestat perquè López Negrete ha ensenyat alguns documents del cas, un fet que creu que violenta els drets de la infanta. Entre aquests documents hi ha rebuts relatius a despeses personals del matrimoni carregats a Aizoon, com el lloguer d'un vehicle a Washington.

Aizoon, creat per "canalitzar" els ingressos d'Urdangarin

La infanta sí que ha respost a les preguntes de Molins. Cristina de Borbó ha explicat que la societat Aizoon es va crear per "canalitzar" els ingressos d'Urdangarin.

Cristina de Borbó ha assegurat que ella i el seu marit tenen repartides les tasques domèstiques i tots dos s'ocupaven dels fills i de les seves respectives ocupacions professionals. La infanta ha explicat que, en l'organització familiar, ella s'encarregava de l'agenda i el seu marit "de les gestions econòmiques de la família".

La infanta ha explicat que va signar la constitució a mitges de la societat "per confiança" en el seu marit.

"Vaig firmar en confiança de l'assessor fiscal i del meu marit"

Cristina ha dit que en aquell moment confiava en el seu marit i en el seu "entorn més proper", incloent-hi l'assessor fiscal d'Urdangarin, Miguel Tejeiro, en qui "ara" no confia.

La infanta ha negat ser cap "escut fiscal" d'Aizoon davant d'Hisenda i, d'aquesta manera, evitar possibles inspeccions de l'Agència Tributària. A més, ha dit que, "de ser així, mai ho hauria acceptat".

"Crec que, a més, si jo hagués constituït una societat, en aquest cas, per la meva situació, hauria estat sotmesa a més transparència i potser més control per part de l'Administració, ja que tot elq eu fèiem estava controlat"

Cristina també ha declarat que "no tenia firma ni poders" a Aizoon i tampoc podia accedir al saldo dels comptes i "mai" va conèixer ni els ingressos ni despeses que tenia la societat. Preguntada per Molins, ha respost que, si va firmar el contracte d'arrendament del despatx de la societat, devia ser per una "equivocació":

"El meu marit ha aclarit que devia ser una equivocació, no puc signar en representació d'Aizoon"

Confia "plenament" en Urdangarín

Quan el seu advocat Pau Molins li ha preguntat si coneix els delictes que s'imputen al seu marit, Cristina ha dit que confia en la seva innocència:

"Sé que se li imputen aquests delictes. Confio plenament en ell, confio plenament en la seva innocència i estic convençuda que ha estat ben assessorat"

Cap al final de les preguntes de Molins, Cristina de Borbó ha dit davant del tribunal que mai ha tingut comptes en paradisos fiscals, tot i puntualitzar que actualment té un compte a Suïssa perquè és el país on resideix i que està "totalment" declarat.

Jutjada com a cooperadora necessària dels dos delictes fiscals que presumptament hauria comès Iñaki Urdangarin a través d'Aizoon, la infanta Cristina ha començat a declarar un cop ha acabat l'interrogatori al seu marit, que s'ha allargat tres dies i aquest dijous ha viscut moments tensos durant les preguntes de l'advocada de Manos Limpias.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut