Madrid

Cristina Cifuentes, investigada per falsificació i suborn pel seu màster

La jutge investiga també la professora que hauria presidit el tribunal del seu treball de màster

RedaccióActualitzat

El jutjat d'instrucció 51 de Madrid ha citat Cristina Cifuentes a declarar en qualitat d'investigada per falsificació de document públic i suborn en relació amb el seu màster a la URJC, uns delictes que comporten penes de fins a 12 anys de presó i 21 d'inhabilitació per exercir cap càrrec públic.

Cifuentes està citada el 26 de juny. Després de la seva renúncia a l'escó a l'Assemblea de Madrid, Cifuentes ja no és aforada, de manera que la pot investigar un jutjat ordinari.

12 anys de presó

Les condemnes pels delictes pels quals s'investiga Cifuentes podrien ser força altes: la falsificació documental per part d'una autoritat té una pena de 3 a 6 anys de presó i inhabilitació per a càrrec o feina pública de 5 a 9 anys.

Per l'altre delicte que la investiguen, el suborn, també podrien condemnar-la a penes de 3 a 6 anys de presó i a una inhabilitació de 9 a 12 anys.

De testimoni a investigada

Aquest dijous la jutge Carmen Rodríguez-Medel va començar a prendre declaracions als testimonis del cas. Una de les primeres va ser Alicia López de los Moros, la professora que constava com a presidenta del tribunal que hauria avaluat el treball de màster de Cifuentes.

López de los Moros va entrar al jutjat com a testimoni i va sortir com a investigada per un presumpte delicte de prevaricació administrativa, per haver qualificat alumnes que suposadament no havien participat en el màster.

Rosari de declaracions

La jutge ja ha pres declaració a Amalia Calonge, la funcionària que va canviar-li les notes que van motivar la primera informació sobre el màster de Cifuentes.

També ha declarat una altra integrant del tribunal, Cecilia Rosado, que exercia com a secretària.

La setmana que ve han de declarar Ignacio Escolar, director d'eldiario.es, mitjà digital que va publicar la primera informació que va fer aflorar la polèmica del màster.

Ja al juny declararan el director del màster, Enrique Álvarez, i també Ángela Figueruelo, la catedràtica d'universitat a la qual s'hauria falsificat la firma en l'acte del tribunal de Cifuentes.

La denúncia d'aquesta última va ser l'espurna que va fer arrencar la investigació d'aquest jutjat, que va assumir també la denúncia de la fiscalia de Móstoles.

Cadena de dimissions

Cifuentes va dimitir com a presidenta de la Comunitat de Madrid el 25 d'abril, arran de la publicació d'unes imatges del 2011 quan va ser enxampada robant uns productes de cosmètica en un supermercat.

Llavors va explicar que ja havia decidit plegar, arran de la polèmica pel màster de la Universitat Rey Juan Carlos, però volia fer-ho després de presidir per última vegada els actes de la festa de Madrid, el 2 de maig.

Dos dies després va plegar també com a presidenta del PP de Madrid. Dimarts va acabar abandonant del tot la política. Va deixar l'escó a l'Assemblea de Madrid i va demanar l'endemà reincorporar-se com a funcionària a la Universitat Complutense.

Els delictes dels quals se l'acusa poden portar-la a la presó, i també comportar-li inhabilitació especial o suspensió per poder ocupar càrrecs o llocs de treball públics.

Notícia relacionada - 17 abril: Cifuentes renuncia al suposat màster, critica la universitat i diu que no dimitirà

 

ARXIVAT A:
Cristina Cifuentes
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut