Jerusalem

Cristians palestins exigeixen poder entrar a Jerusalem per Setmana Santa

Les detencions s'han produït a Betlem entre un grup de 200 persones que marxaven cap a Jerusalem per protestar contra les restriccions que pateixen els palestins per accedir als actes de cada Setmana Santa. La major part dels manifestants eren palestins cristians, tot i que també hi han participat palestins musulmans. Entre els arrestats hi ha un destacat dirigent d'Al-Fatah.

Actualitzat
Abbas Zaki, un líder d'Al-Fatah, ha estat detingut al principal punt de control militar israelià que separa Betlem de Jerusalem. Intentava, juntament amb dos centenars de palestins, sobretot cristians, creuar el "checkpoint" en protesta per les restriccions que els impedeixen participar en els actes de la Setmana Santa. Aquest Diumenge de Rams la marxa reivindicativa ha començat a l'església de la Nativitat de Betlem i pretenia arribar fins a Jerusalem. Ha acabat, però, amb una dotzena de detinguts, entre els quals hi ha un fotoperiodista, segons un comunicat dels comitès de resistència popular.

El mateix camí que va fer Jesús per entrar a Jerusalem

Els palestins que aquest diumenge han reclamat poder entrar a la ciutat santa recorrien el mateix tram que Jesús va fer en la seva entrada triomfal damunt un ase. Enguany, la Setmana Santa coincideix amb les festivitats de Pésaj, la Pasqua jueva, que commemora l'alliberament de l'esclavitud a l'Egipte faraònic fa 3.500 anys.

Les autoritats militars han clausurat tots els accessos a Jerusalem des del territori palestí ocupat de Cisjordània, on es troba la ciutat de Betlem. Només s'hi permet l'accés en casos humanitaris i als 1.800 treballadors religiosos, estudiants i professors. Les esglésies cristianes de l'Orient Mitjà també protesten per les dificultats d'accés imposades per Israel, que consideren "discriminatòries i il·legals". El Consell d'Organitzacions Àrabs Ortodoxes a Palestina ha denunciat els controls policials "sota el pretext de la seguretat".
Anar al contingut