Tegucigalpa

Crisi política a Hondures després de la destitució del cap de l'exèrcit per oposar-se a la reforma constitucional

L'exèrcit d'Hondures ha sortit al carrer per manifestar la seva oposició a la destitució del seu cap. El president del país, Manuel Zelaya, vol engegar una reforma de la Constitució que li permetria seguir al poder. Aquesta reforma no té el vistiplau del Tribunal Electoral, que la qualifica d'il·legal, ni tampoc dels militars. En una maniobra política, Zelaya ha destituït el cap de l'Estat Major, acció que la justícia hondurenya ha deixat en suspens.

Actualitzat
L'exèrcit d'Hondures, fidel al cap de l'Estat Major, el general Romeo Vásquez, s'ha desplegat per alguns dels punts estratègics de la capital del país, Tegucigalpa, després que la justícia hondurenya ha invalidat la destitució del general dictada dimecres pel president del país. El govern d'Hondures explica la destitució del cap de l'exèrcit per evitar aldarulls. Aquesta situació ha posat en evidència el desacord entre els poders de l'estat hondureny i també en el si del govern. La maniobra de Zelaya ha provocat que el seu ministre de Defensa renunciï al càrrec.

Tot i que la justícia ha deixat en suspens la destitució del cap de l'exèrcit, el president ja ha nomenat un substitut, una decisió que també ha estat desaprovada pel Parlament. Els països socis d'Hondures, com Bolívia o Veneçuela, ja han alertat del perill d'un cop d'Estat, i han defensat l'executiu de Manuel Zelaya. El president veneçolà, Hugo Chávez, ha dit que no es quedarà "de braços plegats", i que farà tot el que faci falta "perquè es respecti la sobirania del poble hondureny".

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut