Benalla, sempre al costat de Macron (Reuters)
Benalla, sempre al costat de Macron (Reuters)
París

Crisi política a França per la imputació de Benalla, cap de seguretat de Macron

El ministre de l'Interior desvia cap als serveis de l'Elisi la responsabilitat del cas de Benalla, que surt en unes imatges agredint uns manifestants

RedaccióActualitzat

Crisi al govern francès arran de la filtració d'unes imatges en què es veu el cap de seguretat del president Macron, Alexandre Benalla, vestit de policia, agredint manifestants en la manifestació de l'1 de maig.

L'Elisi el va acomiadar quan el diari "Le Monde" va treure el cas a la llum. La justícia francesa s'ha fet càrrec del cas i ha imputat Benalla pels càrrecs de violència contra manifestants, ús il·legal de distintius policials i accés indegut a imatges de seguretat pública, tal com demanava la fiscalia.

 

 

Aquest dilluns, el ministre de l'interior, Gérard Collomb, ha desviat cap als serveis de la Presidència de la República les responsabilitats per aquest afer. El Palau de l'Elisi es va ocupar la setmana passada de sancionar el fins llavors cap de seguretat presidencial. El ministre n'ha donat explicacions al Parlament:

"Em van informar la tarda de l'endemà de l'1 de maig de l'existència d'aquest vídeo. Me'n va informar el meu director de gabinet, que em van dir que estaven al cas el prefecte de la policia i el director del gabinet de la Presidència de la República. El problema, per tant, s'estava abordant al nivell apropiat"

Collomb culpa també doncs a la prefectura de policia de no haver fet arribar el cas a la justícia.

"Le Monde" va destapar el cas a partir d'unes imatges enregistrades per Taha Bouhafs, un afiliat a La França Insubmisa, el partit de l'esquerra radical.

 

 

 

El jutge també investiga Vincent Crase, un treballador del partit de Macron, que també hauria agredit manifestants l'1 de maig, i tres policies per haver facilitat a Benalla les imatges amb les quals pensava defensar-se.

 

Macron considera "escandalós" l'acció del guardaespatlles

El portaveu del govern francès, Benjamin Griveaux, ha afirmat aquest matí, a la cadena de ràdio RTL, que Emmanuel Macron està "fermament determinat que se sàpiga la veritat" sobre l'afer del seu cap de seguretat.

De fet, Macron considera "totalment escandalós" i "inacceptable" el comportament de Benalla, segons ha dit el secretari d'Estat de Relacions amb el parlament, Christophe Castaner, que ha afegit que el cap d'estat francès vol que hi hagi "sancions". Castaner ha revelat al canal BFMTV que, "des que es van conèixer els fets, el president de la República va posar en marxa un procediment d'acomiadament" de l'imputat.

L'oposició, tant a dreta com a esquerra, han criticat amb duresa la gestió que n'han fet tant el president com el govern.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut