Euskadi

Crides a la unitat en les concentracions contra l'atemptat al País Basc

Milers de persones i representants de tots els partits polítics s'han concentrat aquest diumenge a les principals ciutats basques per rebutjar l'atemptat d'ETA a l'aeroport de Barajas. A Bilbao, una bandera equatoriana presidia la convocatòria de la concentració municipal. L'alcalde, el nacionalista Iñaki Azkuna, ha demanat a Batasuna que tingui el "valor moral i cívic" de condemnar l'atemptat. Azkuna, però, ha dit que no vol "perdre l'esperança que algun dia tinguem la pau". Una hora després s'ha celebrat la concentració organitzada pel Fòrum d'Ermua, amb la presència de polítics del PP, en la qual s'han corejat consignes aïllades demanant la dimissió de Rodríguez Zapatero.

Actualitzat

A la plaça Espanya de Vitòria, diversos centenars de persones han participat en l'acte convocat per l'Ajuntament de la capital basca. L'alcalde, el popular Alfonso Alonso, ha assenyalat que ara "no és el moment de fer retrets", sinó de "reconstruir la unitat i treballar junts contra el terror".

Per últim, a Sant Sebastià, l'alcalde Odón Elorza (PSE-EE) ha assegurat que "ETA ha trencat el somni i la il·lusió de molts bascos i espanyols" fent-los baixar d'un núvol de "relativa felicitat" i ha instat els partits a mantenir la unitat.

A la concentració de Sant Sebastià hi ha assistit el president del PNB, Josu Jon Imaz. Imaz ha censurat l'actitud "penosa i servil" de l'esquerra abertzale després de l'atemptat a Barajas i ha afirmat que la "credibilitat" de Batasuna és "una altra víctima" del cotxe bomba col·locat a la T4. El líder nacionalista ha volgut deixar clar que "la ruptura de la treva i la tragèdia de dissabte només tenen un responsable i és ETA".

Per la seva banda, el secretari general del PSE-EE, Patxi López, també ha mirat cap a Batasuna i ha assegurat que amb l'atemptat de dissabte, ETA "ha dinamitat l'escassa credibilitat dels dirigents de l'esquerra abertzale", que segons ell ha quedat enterrada "sota les runes de Barajas". López, que ha assisitit a la concentració a Bilbao en repulsa a l'atemptat, creu que Batasuna ha demostrat durant els nou mesos que ha durat el procés "por de la democràcia, de posar-se davant el mirall públic només amb la paraula".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut