Nova York

Crida desesperada de l'ONU per ajudar els palestins després de la retallada de Trump

Les Nacions Unides demanen 650 milions per atenuar aquesta retallada que provoca la crisi més greu des de l'any 1948

RedaccióActualitzat

Crida desesperada de les Nacions Unides per evitar la crisi més greu pels palestins des del 1948. L'agència de l'ONU que assisteix els refugiats demana 650 milions d'euros per intentar pal·liar la retallada dels ajuts dels Estats Units de Donald Trump. Avisa que, d'aquí a un mes, ja no podrà finançar els serveis més bàsics.

Les Nacions Unides interpel·len la comunitat internacional amb el lema "La dignitat no té preu". Però la situació ha empitjorat, sobretot després que Trump hagi reduït a 48 milions d'euros una aportació que era sis vegades superior. El resultat és una crisi de difícil sortida, tal com explica Philippe Lazzarini, cap al Líban de l'Agència de les Nacions Unides per als Refugiats de Palestina al Pròxim Orient (UNRWA): "Tots aquests refugiats reben una quantitat de diners en efectiu per pagar el lloguer, comprar menjar i sobreviure. Aquests diners s'acaben a finals de febrer. Tenim quatre setmanes."

Els greuges sobre la població palestina, històricament castigada, poden fer trontollar una regió ja molt inestable, apunta Mohammed Abdi, cap a Síria de la UNRWA: "Si traiem 500.000 estudiants de l'escola, hi haurà camp fèrtil per al reclutament extremista."

Ahmad al-Saadi és un dels refugiats que té por de quedar-se sense classes. El seu somni és ser enginyer. Però la seva continuïtat a la universitat perilla: "Ja he pogut pagar el primer mig any i ara espero l'ajuda de la UNRWA, compromesa per fer els meus estudis. Si no arriba, no podré acabar-los."

Dels 650 milions d'euros que calen, la Unió Europea ha confirmat que hi aportarà 42 milions per minimitzar la retallada dels Estats Units. Però el xantatge de Trump als líders palestins, que el primer ministre Netanyahu aplaudeix, pot acabar sortint molt car a Israel.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut