Els bombers lluiten contra el foc a Constante, Lugo (EFE)
Els bombers lluiten contra el foc a Constante, Lugo (EFE)
Redondela

Moren dues persones en l'onada d'incendis que assola Galícia

Hi ha disset focs forestals actius, molts a tocar de les cases

RedactorActualitzat

Dues persones que han aparegut mortes en una furgoneta calcinada a Nigrán, Pontevedra, són les primeres víctimes mortals de l'onada d'incendis que arrasa Galícia. Ha passat a la carretera que uneix les parròquies de Camos i Chandebrito. La tinent d'alcalde de Nigrán, Raquel Giráldez, ha explicat que cap a les nou de la nit han sabut que hi podia haver persones atrapades entre les flames. Quan han arribat  els serveis d'emergència, han trobat un vehicle en flames i dues persones a dins.


Un total de disset incendis forestals continuen a les quatre províncies gallegues. Un a la província de la Corunya, sis a la de Lugo, cinc a la d'Orense i cinc més a la de Pontevedra. N'hi ha una desena que són d'alt risc, a tocar de cases. Ja han cremat més de 4.000 hectàrees pels 80 incendis que hi ha hagut des de dissabte. 

 

Un dels més extens és el que afecta el terme municipal de Ponteareas i Redondela, que ja supera les 1.500 hectàrees cremades. En l'extinció d'aquest incendi, que continua sense control, treballen 13 brigades de bombers, 15 motobombes, 3 helicòpters i 3 avions.

Altres punts que també preocupen els bombers són els incendis dels municipis de Cervantes, a Lugo, i de San Cristovo de Cea, a Ourense.

 

La conselleria de Medi Rural ha explicat que en les últimes hores s'han pogut controlar una desena de focs i que se n'han extingit cinc. Treballen en els diferents operatius fins a 350 bombers, 220 motobombes i una vintena de mitjans aeris. També s'hi han afegit 160 membres de la Unitat Militar d'Emergències.

La ciutat de Vigo està rodejada per un intens núvol de fum perquè hi ha quatre focs al seu voltant i les flames estan molt a prop d'onze municipis. Desenes de veïns del barri de Navia, a Vigo, sufoquen amb cubs i mànegues l'incendi que rodeja el barri. Vigo ha habilitat hotels per als afectats pels incendis i recomana als ciutadans anar cap al centre.

Un element que dificulta les tasques d'extinció és la proximitat dels focs que cremen amb molta virulència a Portugal. Almenys tres persones han mort i més d'una vintena han resultat ferides en els incendis que afecten al centre i nord de Portugal, on més de 5.300 bombers intenten controlar les flames.

La Xunta ha reconegut que hi ha una clara intencionalitat en alguns d'aquests incendis. 

 

A causa dels incendis, la Xunta ha suspès les classes en alguns centres.

 


Alberto Núñez Feijóo parla de situació crítica

El president de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo, ha titllat avui de "crítica" la situació que viu Galícia pels nombrosos incendis forestals i ha recordat que les vides importen més que els béns.

En una entrevista a Televisió de Galícia, Núñez Feijóo ha reconegut que la comunitat passa una "situació d'extraordinària dificultat" i ha anticipat una "nit llarga" en què continuarà el treball de "més de 5.000 persones" que formen el dispositiu contra incendis .

Amb "preocupació màxima", el titular de la Xunta explica que Galícia pateix a última hora de la nit "encara més" els efectes del vent, que arriben de les restes de l'huracà Ophelia.

"Ara el més important és protegir les zones perimetrals de les ciutats i les àrees poblades", ha dit el president autonòmic, que ha agraït la feina de tots, amb gran "col·laboració dels veïns", i ha remès al 112 a qualsevol que pateixi alguna eventualitat.

Vint desallotjats per l'incendi forestal de Degaña (Astúries)

Astúries també està registrant diversos focs descontrolats. Una vintena de veïns de les localitats asturianes de la Viliella i Larón han estat desallotjats aquesta nit per prevenció davant l'avanç de l'incendi forestal declarat a Fons de Vega, al municipi de Degaña, prop de la Reserva de Muniellos, ha informat el Servei d'Emergència del Principat d'Astúries.

L'Ajuntament de Cangas del Narcea ha posat a disposició dels veïns evacuats la "Escuela Hogar" de la capital canguesa.

Encara que inicialment els veïns no volien abandonar els seus habitatges en considerar que no hi havia perill, a les 23.20 hores se'ls ha indicat que es tracta d'una ordre de desallotjament i que, per tant, havien de seguir les indicacions de les autoritats a la zona.
 

Anar al contingut