Imatge d'arxiu d'un treballador d'una empresa automobilística. (Foto: Reuters)
Les baixes laborals s'han reduït el 2012. (Foto: Reuters)
Barcelona

Creixen un 70% els expedients de reducció de la jornada com a alternativa als acomiadaments

La crisi, la caiguda de les vendes i, de retruc, de la producció ha obligat moltes empreses a presentar expedients de regulació d'ocupació (ERO) per reduir les plantilles i mirar de resistir la sotragada econòmica. Acomiadar treballadors és una mesura traumàtica i, per això, cada cop hi ha més empreses a casa nostra que opten per un camí menys dràstic: la reducció de la jornada laboral dels empleats.

Actualitzat
Durant el primer trimestre d'aquest any, la Generalitat ha resolt 575 expedients de reducció de jornada que afecten més de 7.000 treballadors. Aquestes xifres suposen aproximadament un 70% del total de processos de regulació d'ocupació, segons dades de la Conselleria de Treball. En comparació amb el primer trimestre de l'any passat, el nombre total d'expedients de reducció de jornada s'ha multiplicat per sis.

La secretària d'Ocupació, Esther Sánchez, en declaracions a "El matí de Catalunya Ràdio", ha assegurat que "aquest canvi que s'observa pel que fa a la flexibilitat interna" és una bona notícia.

Els expedients de reducció de jornada tenen com a objectiu adaptar el funcionament de l'empresa al context de crisi econòmica en comptes d'aplicar altres mesures més traumàtiques com un expedient de regulació d'ocupació.

Els expedients per acomiadament han augmentat un 43%, però han afectat menys treballadors que fa un any. Els EROs temporals, en canvi, s'han reduït un 75%.
Anar al contingut