El primer ministre serbi, Ivica Dacic.
El primer ministre serbi, Ivica Dacic.
Belgrad

Creix la pressió sobre el primer ministre serbi, Ivica Dacic, per la seva relació amb un clan mafiós del narcotràfic

El govern de Sèrbia està sota forta pressió després de reconèixer que el primer ministre del país, el socialista Ivica Dacic, s'havia reunit amb suposats mafiosos relacionats amb el narcotràfic. Al centre de l'escàndol hi ha el pròfug mafiós Darko Saric, buscat per la justícia sèrbia des de fa anys per tràfic de drogues a gran escala des de Sud-amèrica.

Actualitzat
El govern de Sèrbia està sota forta pressió, després de reconèixer que el primer ministre del país, el socialista Ivica Dacic, s'havia reunit amb suposats mafiosos relacionats amb el narcotràfic. Al centre de l'escàndol hi ha el pròfug mafiós Darko Saric, buscat per la justícia sèrbia des de fa anys per tràfic de drogues a gran escala des de Sud-amèrica.

Després de desmentir qualsevol vinculació amb Saric, Dacic va haver de reconèixer dissabte passat que el 2008 i 2009, quan era ministre de l'Interior de l'anterior govern, es va reunir amb Rodoljub Radulovic, un home proper a Saric. Els dos suposats mafiosos estan acusats de rentar centenars de milions d'euros procedents del narcotràfic mitjançant inversions en empreses, immobles i terrenys agrícoles a Sèrbia.

En la seva defensa, el primer ministre assegura que llavors no sabia que Radulovic era un mafiós i acusa la policia de no haver-lo informat bé sobre les persones amb les que mantenia contactes. "Tot el que ha passat darrerament ha estat l'intent de desacreditar el govern, de danyar la seva credibilitat, però no han tingut èxit", va assegurar Dacic dissabte.

El primer ministre ha insistit que no hi ha raó per celebrar eleccions anticipades, ja que el seu Executiu és estable i segueix avançant i decidit a complir els requisits per acostar-se a la Unió Europea, el que inclou millorar les relacions amb Kosovo. Però la premsa sèrbia ha fet més intensos els seus atacs i acusacions contra el cap del govern, afirmant que documents de la policia sèrbia "tiren per terra" la seva versió sobre Radulovic, conegut també com "Miss America" ​​o "Miss Banana".

El tabloide "Informer" publica aquest dilluns les gravacions de suposades converses telefòniques entre els dos homes, en les que el mafiós demanava al ministre informacions sobre el desenvolupament de la investigació contra el seu clan. Dacic, que va treballar durant un temps com a portaveu de l'expresident Slobodan Milosevic, assegurava al mafiós, segons aquestes transcripcions, que tot anava "pel seu camí" i que no hi havia motiu de preocupació.

També dos propers col·laboradors de l'ara primer ministre s'haurien reunit diverses vegades amb Radulovic i altres membres del clan, el que incrementa les sospites que els revelaven dades confidencials de les investigacions en contra.

Davant la gravetat de les acusacions, diversos diaris serbis indiquen que la celebració d'eleccions anticipades seria una sortida a aquesta crisi de govern. El diari "Danas" cita a diversos membres del Partit Progressista Serbi (SNS), soci majoritari de la coalició, dient que pensaven que Dacic, líder del minoritari Partit Socialista SPS, havia de dimitir durant el cap de setmana. De moment, però, les formacions polítiques governants rebutgen oficialment la possibilitat de convocar eleccions, al·legant que han de seguir el seu treball a favor de la ciutadania.


Entrevista a Dacic a l'estil Sharon Stone


No tenia prou problemes, que ara ha estat la riota del país a causa d'una broma televisiva. Ivica Dacic va acudir al programa Missió impossible, de la televisió Kopernikus, per a una entrevista política que es va convertir en una trampa. Una entrevistadora, imitant l'actiu Sharon Stone a la pel·lícula Instint Bàsic, va creuar les cames sense calces davant el primer ministre. En el vídeo difós pel canal s'observa com l'equip del programa prepara els detalls i com la falsa periodista es treu la roba interior abans del començament de l'entrevista.

Durante l'entrevista es contraposen plànols del sorprès rostre de Dacic quan ella creua les cames. Ivica Toncev, conseller de Dacic per a la seguretat nacional, ha informat que s'ha iniciat un procediment perquè es castigui als responsables del programa per abusar de la confiança del primer ministre.





Anar al contingut