Sevilla

Creix fins al 64% la participació a les eleccions al Parlament andalús, 4 punts més que el 2012

A les sis de la tarda la participació se situa en el 51,41%, quatre punts més que el 2012

RedaccióActualitzat

Tal com auguraven les enquestes, la participació a les eleccions andaluses augmenta respecte a l'any 2012. Al final de la jornada han anat a votar al voltant del 64% del cens, quatre punts més que en els últims comicis.

El 2012 la participació va ser del 60,7%.

Dia de normalitat

Els col·legis electorals andalusos han obert amb normalitat a les 9 del matí. En aquestes eleccions s'han habilitat un total de 3.832 col·legis electorals, que disposen de gairebé 10.000 meses electorals.

Susana Díaz, la candidata del PSOE a la presidència de la comunitat andalusa, ha votat a les 11 tocades al col·legi Los Alares, del barri sevillà de Triana. Díaz ha dit que afronta amb molta il·lusió la seva primera jornada electoral com a candidata socialista. També ha afirmat que confia que els andalusos aniran a votar de forma massiva perquè es tracta d'una jornada molt important per al futur de la comunitat.

El candidat del PPA a la presidència de la Junta d'Andalusia, Juanma Moreno, ha demanat també que hi hagi una forta participació popular malgrat que la meteorologia no acompanyi. Moreno ha votat prop de les 10 del matí al col·legi Sagrado Corazón de Màlaga.

El candidat d'IU, Antonio Maíllo, ha animat les víctimes de la crisi a acostar-se "massivament" a les urnes per començar una nova etapa que enforteixi Andalusia. Maíllo ha votat al municipi d'Aracena, a Huelva, on ha exercit com a professor de secundària.

Podem és la formació que pot tenir la clau per decidir qui governa Andalusia els pròxims quatre anys. La candidata, Teresa Rodríguez, ha dit als mitjans de comunicació que l'esperaven després de dipositar el vot a Cadis que té "la sensació que alguna cosa està a punt de canviar" i ha animat els andalusos a "recuperar la il·lusió per votar".

El candidat de Ciutadans a la Junta d'Andalusia, Juan Marín, ha assegurat que la seva formació "no entrarà en cap pacte de govern" i que només estaran al govern si guanyen. Després de dipositar el vot a la Biblioteca Municipal de Sanlúcar de Barrameda, Marín també ha animat tots els andalusos a anar a votar.

Anècdotes a l'obertura dels col·legis

Els col·legis han obert tots sense incidents. Només s'han registrat petites anècdotes com la d'un col·legi de Morón de la Frontera, a Sevilla, on s'ha hagut de retardar mitja hora l'obertura perquè els integrants de les meses electorals han arribat tard.

Altres incidències menors s'han produït a Jaén, on, per error, un mateix president ha constituït dues meses electorals. I a Fuenteobejuna, a Còrdova, on la comunicació de l'obertura del col·legi electoral s'ha fet amb retard perquè no hi havia cobertura de telefonia mòbil al poble. La persona encarregada de fer la comunicació s'ha hagut de desplaçar fora de la població per poder comunicar-se amb el centre de dades.

I és que per primera vegada en aquests comicis tots els col·legis electorals es comunicaran amb el centre de recollida de dades situat a l'illa de la Cartuja, amb 4.933 tauletes electròniques.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut