Creen una web falsa que dona informació errònia sobre on votar l'1-O

RedaccióActualitzat

Des que es va tancar la web oficial del referèndum hi ha hagut rèpliques oficials, rèpliques humorístiques, rèpliques perseguides i ara també rèpliques falses amb l'únic objectiu d'enganyar les persones que volen votar.

Es tracta de garantiespelreferendum.cat, una web calcada a l'original, però que dona informació falsa sobre els col·legis electorals.

A la pàgina es pot accedir a l'apartat de votació i omplir les dades. Sortirà un punt de votació, però és totalment aleatori. Per desemmascarar la web n'hi ha prou amb introduir dades falses. Els programadors de la web original han tingut prou cura per idear un sistema que identifica l'elector i triangula el resultat del punt de votació sense deixar rastre. Aquesta còpia, en canvi, dona qualsevol resultat.

Els seus creadors ni tan sols han intentat amagar l'engany. A les tres caselles de dades es pot posar qualsevol contingut: un DNI fals, text enlloc d'un DNI, una data futura o de fa segles, i un codi postal totalment inventat. Sempre hi haurà un resultat i serà totalment aleatori.

De la mateixa manera, si s'introdueixen dades reals (per exemple un codi postal de Badalona) et pot donar qualsevol resultat (i enviar-te a votar a Palau-Sator). No és recomanable, per això intentar-ho, perquè no es pot saber què passa amb les dades reals introduïdes.

Anar al contingut