Les persones celíaques han de fer una dieta lliure de gluten tota la vida
Les persones celíaques han de fer una dieta lliure de gluten tota la vida
Bellaterra

Creen una prova ràpida que detecta la celiaquia en pocs minuts i de manera senzilla

S'anomerna Celifast i és un biosensor que analitza la sang del pacient en deu minuts a la consulta del metge especialista i detecta si és intolerant al gluten

RedaccióActualitzat

Un grup d'investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona ha creat una prova capaç de detectar la celiaquia -la intolerància al gluten- en pocs minuts i de manera senzilla. S'anomerna Celifast i és un biosensor que analitza la sang del pacient en deu minuts a la consulta del metge especialista.

Fins ara, per detectar si una persona és celíaca es fa una anàlisi de sang específica per tenir un primer diagnòstic d'intolerància al glutenuna proteïna del blat i altres cereals. Però per tenir un diagnòstic definitiu s'ha de fer una biòpsia intestinal: s'extreu un fragment de teixit de l'intestí prim i se n'analitzen les vellositats. Les persones celíaques tenen les vellositats intestinals atrofiades.

El Celifast és una prova no invasiva i té una taxa d'encert en proves inicials al laboratori del 100% a partir de l'anàlisi d'un biomarcador de la sang. A més, funciona de manera similar a un glucòmetre i també permet fer un control de l'evolució de la malaltia: es pot analitzar el grau de celiaquia del pacient de manera periòdica.

És un avenç important per facilitar el diagnòstic d'una malaltia que, de vegades, no presenta símptomes i que té un tractament senzill: una dieta sense gluten. Es calcula que actualment hi ha un 1% de la població que és celíaca.

La investigadora María Isabel Pividori ha explicat que el Celifast encara no és al mercat, però ja està en la fase de validació clínica.

Aquest projecte ha guanyat el concurs Valortec d'ACCIÓ, l'agència per a la competitivitat de l'empresa de la Generalitat de Catalunya, en la categoria de creació d'empresa de base tecnològica.

 

Anar al contingut