Barcelona

Creen una app per ajudar a desenganxar-se dels telèfons intel·ligents

Emprenedors barcelonins creen una app que ajuda a reduir la dependència i addicció a l'"smartphone"

RedaccióActualitzat

Necessites fer una cura del telèfon mòbil? Dubtes si en comences a dependre massa i en tens addicció? El remei i la resposta a aquestes preguntes es troben en una app que ha creat un grup d'emprenedors barcelonins. Es diu FaceUp i és la primera aplicació per a telèfons mòbils intel·ligents que -paradoxalment- vol ajudar a desenganxar-se'n conscienciant l'usuari del seu nivell real d'addicció a l"smartphone'.

L'aplicació serà presentada oficialment el dijous 24 d'abril i estarà disponible per a Android i IOS. Segons els seus impulsors, l'app té per objectiu "ajudar a combatre el preocupant augment dels mals hàbits derivats de la incorporació dels telèfons intel·ligents a les nostres vides".

Com fer-ho? Doncs a través d'un test per saber el nivell de dependència. Si és necessari, l'app suggereix participar en un programa per superar-la mitjançant reptes.

A més, permet seguir l'evolució com a usuari i analitzar l'ús que se li dóna al mòbil, de manera que es pot comprovar quin és el nivell de conciliació respecte a la família, treball i amics, entre moltes altres de les seves múltiples funcionalitats.

Aquesta aplicació ajuda a desconnectar del telèfon per viure les experiències en primera persona, no a través d'una pantalla, han avançat els seus creadors.

I és que cada vegada és més habitual veure persones al carrer, en transports públics, en oficines, en bars o en edificis públics amb el cap baix mirant fixament o teclejant, a vegades compulsivament, una petita i lluminosa pantalla. "Sense cap mena de dubte, la incorporació de les noves tecnologies al món de la comunicació proporciona grans avantatges, ha democratitzat les oportunitats i possibilitats de milions de persones en el món i facilita la connexió", diuen els impulsors de la nova app.

Mals hàbits i malalties

Però tot i els avantatges i utilitats d'aquests aparells, el mal ús d'alguns dels seus usuaris ha donat lloc a l'aparició de noms com el "phubbing", l'acte de relegar a qui ens acompanya i prestar més atenció a l"smartphone' o altres dispositius mòbils. També ha sorgit la "nomofobia", abreviatura de l'expressió anglesa "no-mobile-phone phobia", entesa com el pànic a no portar el telèfon a sobre.

Fins i tot una altra denominació de recent encunyació, coneguda com a "together alone", defineix la situació d'estar amb la parella, però on cadascun dels membres es troba totalment aïllat, abduït pel seu telèfon.

"Droga tecnològica"

Els experts asseguren que un 71% d'usuaris de telèfons intel·ligents d'edats compreses entre els 18 i 45 anys algun tipus de dependència al mòbil.

Entre els adolescents, a més, les xifres d'addictes arriba pràcticament al 85%, i els més detractors d'aquests sistemes atribueixen a aquesta nova "droga tecnològica" conseqüències com el fracàs escolar en adolescents, baix rendiment laboral en adults o ruptures sentimentals, entre d'altres calamitats que causa aquesta addicció.

Davant aquesta situació, han estat el psicòleg Marc Masip (creador del programa Desconect@) i Nacho Giner (iBoo Mobile, empresa experta en la creació d'aplicacions) els que han desenvolupat l'aplicació FaceUp amb la intenció d'oferir ajuda per controlar la conducta de l'usuari.

Anar al contingut