Creat a Catalunya el primer nanomotor tèrmic del món

Investigadors del Consell Superior d'Investigacions Científiques, la Universitat Autònoma de Barcelona i l'Institut Català de Nanotecnologia han desenvolupat un motor que és un milió de vegades més petit que el forat d'una agulla i que funciona pel diferencial tèrmic. Aquest nou giny obre la porta a futures aplicacions en l'àmbit de la biomedicina. L'invent és un nanotub de carboni, una molècula formada per àtoms de carboni col·locats en forma de neula, capaç de desplaçar càrregues i de girar com un motor convencional, tot i que a una mida molt reduïda.
Creat a Catalunya el primer nanomotor tèrmic del món
Barcelona

Creat a Catalunya el primer nanomotor tèrmic del món

Investigadors del Consell Superior d'Investigacions Científiques, la Universitat Autònoma de Barcelona i l'Institut Català de Nanotecnologia han desenvolupat un motor que és un milió de vegades més petit que el forat d'una agulla i que funciona pel diferencial tèrmic. Aquest nou giny obre la porta a futures aplicacions en l'àmbit de la biomedicina. L'invent és un nanotub de carboni, una molècula formada per àtoms de carboni col·locats en forma de neula, capaç de desplaçar càrregues i de girar com un motor convencional, tot i que a una mida molt reduïda.
Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Engegar/Aturar Silenciar Pujar el volum Disminuir el volum Instruccions per interactuar amb el player
imatge
L'invent actua com un nanotransbordador, transporta i fa girar càrregues entre els dos extrems d'un nanotub de carboni. El motor compta amb un segon nanotub, concèntric i més curt i que està situat a sobre del primer. En aquest se li pot afegir una càrrega metàl·lica, de manera que el dispositiu permet transportar aquesta càrrega d'un extrem a l'altre del nanotub llarg i també fer-la girar prop de l'eix del tub sense desplaçar-se. Aquest moviment es controla amb precisió aplicant una petita diferència de temperatura en els extrems del nanotub llarg. La investigació s'ha publicat a l'edició electrònica de la revista "Science".

ÀUDIOS RELACIONATS