Castelló

Creada una plataforma d'afectats pel Projecte Castor per reclamar indemnitzacions

La plataforma xifra en 40.000 els afectats pels terratrèmols de les comarques del Baix Maestrat i el Montsià

Actualitzat

Avui,  divendres, s'ha presentat a Castelló la Plataforma d'Afectats pel Projecte Castor (APLACA). La plataforma es personarà com a acusació particular en el procés d'instrucció obert contra els responsables del magatzem de gas situat davant de les costes de Vinaròs amb l'objectiu de "vehicular una acció col·lectiva" d'indemnitzacions pel risc sísmic que han patit durant anys.

L'associació agruparà totes les demandes civils individuals per exercir una defensa col·lectiva. Estimen en 40.000 els afectats pels terratrèmols causats per la injecció de gas al magatzem Castor que van sacsejar la zona del Baix Maestrat i del Montsià el setembre del 2013.

El Jutjat d'Instrucció número 4 de Vinaròs ja està investigant presumptes irregularitats relacionades amb la tramitació de la concessió d'explotació del projecte gasístic a la mercantil Escal UGS -participada en més d'un 66% per ACS- , i a l'octubre va iniciar la ronda de declaracions dels acusats.

La formació de la plataforma s'ha vist motivada per la resolució del jutjat, que reconeixia el dret dels ciutadans a personar-se com a acusació particular sota una mateixa direcció lletrada. APLACA ha iniciat una campanya per promoure les adhesions i confien a tenir "més força" com més adhesions tinguin.

L'advocat d'APLACA ha exposat que la plataforma obrirà un procés civil si l'actual procediment penal contra el projecte Castor s'arxiva. A més, el portaveu Joan Ferrando ha recordat que des del 2007 "els veïns advertien els possibles riscos sísmics", i ha afegit que les setmanes d'activitat sísmica varen ser "terribles". Explica que el veïnat va patir "un temor i una inseguretat amb els quals és difícil conviure".

APLACA també han denunciat que "les institucions no han pensat en els ciutadans i no han reconegut el dany produït". En aquest sentit, Ferrando ha assenyalat que "no ens hem de quedar frustrats veient com només cobren els poderosos. Tenim un dret i l'hem d'exigir, però per això hem de ser molts i estar units". Han fet una crida a la població reclamant que "cal un acció", i han recordat els informes del Síndic de Greuges, de l'Institut Geològic Miner i de l'Institut Geogràfic Nacional vinculant l'activitat sísmica amb la injecció de gas.

En la roda de premsa, hi havia l'advocat Stefano Bertone, de l'associació Global Justice Network (Xarxa de Justícia Global), que ha exposat la seva experiència en accions col·lectives en accidents o indemnitzacions contra grans companyies, com el frau en les emissions de Volkswagen, o Spanair. Bertone ha remarcat que hi ha tres grans casos de terratrèmols induïts per la injecció de gas. Dos van ser als Estats Units, a Colorado (anys 60) i a Oklahoma (2010), i un de més recent a Holanda. L'advocat ha expressat el suport de la seva associació als afectats.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut