San Fernando de Henares

Costa confessa que el PP es finançava amb diner negre per ordre de Francisco Camps

L'exnúmero dos del PP valencià declara que Camps va decidir fer els contractes amb l'empresa vinculada a la trama Gürtel

RedaccióActualitzat

L'exsecretari general del PP valencià Ricardo Costa és el primer exdirigent popular que confessa clarament el finançament irregular del partit amb diner negre procedent d'empresaris que tenien adjudicacions públiques. És la confessió més sonada que s'ha sentit al judici per la trama valenciana de Gürtel. Costa ha responsabilitzat d'aquest finançament il·legal l'expresident valencià Francisco Camps.

Durant el judici, l'ex-número dos del PP valencià ha explicat que l'exvicepresident de la Generalitat Valenciana Víctor Campos li va ensenyar uns sobres amb diners d'empresaris, per encàrrec de Francisco Camps.

"L'any 2006, el vicepresident, Víctor Campos, em crida al seu despatx i em mostra uns sobres on em diu que hi ha diner en efectiu i em comenta que és diner que els empresaris, que tenen relacions amb l'administració o que volen ajudar el partit, li aporten, i que això és un encàrrec que li han fet el president Camps i Juan Cotino [expresident de les Corts Valencianes]."

Ricardo Costa ha apuntat d'aquesta manera a l'expresident de la Generalitat Valenciana com a responsable d'aquest sistema de finançament del PP valencià, que hauria pagat els seus actes de campanya electoral del 2007 i del 2008 amb diner d'empresaris. Segons Costa, Camps hauria decidit que aquests actes electorals els organitzés l'empresa Orange Market, de l'entramat Gürtel.

 

 

Costa demana perdó per no haver confessat abans

Ricardo Costa s'ha mostrat penedit per no haver denunciat abans el finançament irregular del seu partit. I ha explicat de manera detallada com es feien els pagaments.

"Jo em vaig assabentar d'aquest tipus de finançament de les despeses del Partit Popular, de forma general i de les electorals en particular, l'any 2005. (...) Era un sistema preestablert anteriorment perquè la gerent del partit, Cristina Ibáñez, em comunica que el vicepresident del govern [valencià] en aquells moments, el senyor Víctor Campos, li entregava diners en efectiu d'empresaris, i els anava ingressant per successives sucursals del Banc Santander a València, amb un límit màxim de 3.000 euros."

"Quan jo vaig saber que la campanya autonòmica es finançava amb diner negre d'aportacions d'empresaris no vaig fer res per impedir-ho. (...) Soc conscient del que estic dient, de les repercussions que això tindrà en mi i en la meva família. No he denunciat aquestes actuacions durant múltiples anys de servei públic. Vull declarar i manifestar el meu penediment, i demanar perdó a la societat valenciana i espanyola, i en particular, a la meva família, que sé que patirà les conseqüències de tot això."

La fiscalia demana 7 anys i 9 mesos de presó per a Ricardo Costa, que va ser secretari general del PP valencià del 2007 al 2009 i portaveu a les Corts Valencianes.

Després d'aquestes acusacions de Costa contra Camps, les Corts Valencianes es reuniran aquest dimecres per decidir si l'expresident de la Generalitat continua o no dins del Consell Consultiu.

Fa uns dies, el número dos de la trama Gürtel, Pablo Crespo, va admetre durant el judici que cobrava feines per als populars amb factures falses a empresaris. Va arribar a dir que el PP era el millor client d'Orange Market. I Francisco Correa, el cervell de la xarxa, va afirmar que el PP valencià el va obligar a fer factures falses "per poder cobrar".

 

 

Rajoy: "Nosaltres ja hem fet el que havíem de fer"

Poc abans de la declaració de Rircardo Costa a l'Audiència Nacional, Mariano Rajoy s'ha referit al judici en una entrevista a Onda Cero. Rajoy s'ha limitat a dir que no en sabia res:

"No sé si hi havia finançament il·legal a València; a nosaltres mai ens van dir res, els dirigents."

El president del govern espanyol i dels populars manté que ell no tenia responsabilitats en aquest assumpte, que les persones imputades "ja no són al PP" i que "la indagació interna" del que va passar la faran els jutges. "Nosaltres ja hem fet el que havíem de fer", ha conclòs.

ARXIVAT A:
PPCorrupció
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut