San Fernando de Henares

Correa admet que els regals i el pagament de comissions eren habituals per obtenir contractes del PP

El principal acusat de la trama Gürtel confessa que va manipular concursos públics per repartir-se comissions amb Bárcenas

RedaccióActualitzat

Francisco Correa, el suposat cap de la trama Gürtel, ha confessat que va acordar amb l'extresorer del PP Luis Bárcenas manipular concursos públics per repartir-se comissions. Durant les set hores de la seva compareixença a l'Audiència Nacional, Correa ha admès els fets de què l'acusen amb la intenció que la fiscalia redueixi els 125 anys de presó que li demana. Ha reconegut haver comès irregularitats, haver fet regals a càrrecs del PP i haver pactat amb Bárcenas arreglar concursos públics en benefici propi. Ha justificat d'aquesta manera la seva entesa amb l'extresorer popular:

"Donava unes bones licitacions i era un bon professional i, si teníem èxit, hi havia una comissió. Jo me'n quedava una part i l'altra part li donava a Luis Bárcenas. Això es feia amb diversos empresaris."

Francisco Correa ha assegurat que els regals i el pagament de comissions era una pràctica habitual per obtenir contractes del PP, però que, en aquest cas, a ell l'han enxampat. Ha dit que la decisió de contractar-lo la va prendre una comissió de la qual formaven part la plana major del partit, entre els quals hi havia els que van ser secretaris generals, Francisco Álvarez-Cascos, Ángel Acebes o Ana Mato, i altres persones com el marit de Mato, Jesús Sepúlveda, o l'actual president del Senat, Pío García Escudero.

Correa, en canvi, ha intentat eximir de qualsevol irregularitat els acusats que formaven part del seu grup, com el seu número dos, Pablo Crespo; el comptable de la trama, José Luis Izquierdo, i Álvaro Pérez Alonso, conegut com "el Bigotes". El presumpte cap de la trama Gürtel ha afirmat que cap d'ells va pagar comissions i ha dit que "la relació directa amb tots els polítics" la tenia només ell, "ningú més".

 

 

Correa treballava "amb tot l'equip d'Aznar" i ho va deixar quan va arribar Rajoy

El presumpte responsable de Gürtel ha manifestat que els vincles de les seves empreses amb el PP va acabar entre el 2004 i el 2005, perquè el seu antic soci i exsecretari d'Organització del partit a Galícia, Pedro Crespo, no tenia bona relació amb Mariano Rajoy. "No hi havia química", ha remarcat. Correa ha dit que, "sincerament", treballava "amb tot l'equip de José María Aznar". Per aquesta raó, quan Mariano Rajoy va ser designat president del partit, i com que Crespo no tenia bona relació amb ell, l'activitat de les seves empreses es va traslladar a València "amb Paco Camps".

Francisco Correa ha explicat que van començar a treballar amb altres empreses a Pozuelo de Alarcón, a Madrid, amb la també acusada Isabel Jordán, on ha puntualitzat que els anava "molt bé", i que després van començar a actuar a València.

Va començar col·laborant amb el PSOE

El suposat cap de la trama ha destacat, en tot cas, que el seu entramat d'empreses no es va crear "per delinquir" amb els populars. A més de les comissions acordades amb Bárcenas, també n'hi va haver amb l'exconseller Alberto López Viejo o l'exdiputat a Estepona Ricardo Galeote. El presumpte cap de la xarxa corrupta ha recordat que el 1989 va començar la seva feina com a empresari i que, abans de treballar amb el PP, ho va fer amb el PSOE, al costat de Julio Feo, que va ser director de Comunicació de l'expresident espanyol Felipe González.

Correa ha revelat que va conèixer Bárcenas a través d'un amic i no per la seva ideologia política. Més aviat al contrari, ha dit, ja que "per qüestions familiars", la seva afinitat política "és més cap a l'altre bàndol que cap a aquest bàndol", en al·lusió al PP. Ha assenyalat que l'extresorer li va trucar un cop i li va preguntar si podria fer un míting polític. Correa ha declarat que a l'únic míting que va anar va ser el 1975 o 1976, quan va acompanyar el seu pare en un acte de La Pasionaria.

En la seva compareixença, ha reiterat que la seva pretensió és "aclarir-ho tot" i només ha reconegut haver comès delictes fiscals per evadir diners a Suïssa. Allà ocultava la seva fortuna en bancs dels quals ha dit que "mai" va veure'n cap extracte.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut