Barcelona

Cordialitat en els traspassos de poders a les conselleries de la Generalitat

Jornada d'estrenes i comiats al Palau de la Generalitat. Primer han pres possessió els onze consellers del nou govern d'Artur Mas i, després de fer-se la primera fotografia de família, sense gairebé ni temps per fer el brindis, s'han posat a treballar. Per primer cop s'ha reunit el Consell Executiu d'aquest nou govern i tot seguit han començat els traspassos de carteres entre els consellers sortints i els entrants.

Actualitzat
La primera reunió del Consell Executiu del govern d'Artur Mas encara no s'havia acabat i la vicepresidenta primera, Joana Ortega, s'absentava per fer el relleu amb el seu predecessor. Josep-Lluís Carod-Rovira l'esperava, amb un ram de flors a la mà, per desitjar-li sort en la seva nova missió. També li ha donat una carta personal i un llibre: "El Nadal que no vam tornar a casa." Carod-Rovira ha ofert tot el seu suport i bons desitjos a Ortega i la vicepresidenta ha destacat com a mostra de justícia social el fet que una dona accedeixi, per primera vegada, a la vicepresidència de la Generalitat.

Aquest traspàs ha obert la porta als altres relleus de consellers.

El segon conseller que ha rebut la seva cartera ha estat Josep Maria Pelegrí. El democristià passa a ocupar la Conselleria d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, en substitució de Joaquim Llena. El conseller sortint ha lliurat a Pelegrí diferents dossiers, entre els quals la memòria del Departament i un altre amb els projectes que encara s'estan executant. Pelegrí ha ofert mà estesa al sector agroalimentari per treballar conjuntament.

Mitja hora més tard, l'exconsellera d'Acció Social i Ciutadania Carme Capdevila ha traspassat el càrrec al nou conseller de Benestar i Família, Josep Lluís Cleries. Amb l'obsequi d'uns jaumets, uns dolços típics de Sant Hilari Sacalm, el poble de l'exconsellera, Capdevila ha volgut fer més lleugera la feina que tindrà a partir d'ara el seu successor.

Tot seguit ha estat el torn del traspàs de la Conselleria d'Economia, que ara englobarà també l'àrea de coneixement amb les universitats, una de les moltes conselleries que ha canviat de nom. L'economista Andreu Mas-Colell ha rebut el testimoni de part d'Antoni Castells. Mas-Colell s'ha felicitat per la transparència amb què s'ha fet el traspàs.

Mitja hora després, Ferran Mascarell ha tornat a la Conselleria de Cultura, després que la va ocupar durant sis mesos en el govern de Pasqual Maragall. Ara ha estat ell qui ha rebut la cartera de mans de Joan Manuel Tresserras, quan el 2006 va ser just al revés. Mascarell, però, perd l'àrea de Mitjans de Comunicació, que ara passarà a controlar la Conselleria de Governació.

Lluís Recoder, que dimarts va renunciar a l'alcaldia de Sant Cugat, també ha fet el relleu a Política Territorial i Obres Públiques. El departament canvia de titular i també de nom. Ara es dirà de Territori i Sostenibilitat i inclourà àrees de medi ambient. Recoder ha rebut el testimoni de Joaquim Nadal, que ha explicat que els últims dies ja s'ha reunit amb Recoder per fer un traspàs ordenat. Nadal ha valorat molt positivament el nou conseller pel fet de venir del món municipal i per la seva trajectòria.

El següent traspàs l'han formalitzat Marina Geli i Boi Ruiz, fins ara president de la Unió Catalana d'Hospitals, que serà conseller de Salut. Boi Ruiz ha obsequiat l'exconsellera Marina Geli amb un ram de flors. El fins ara gestor d'hospitals ha dit que el Departament no és una casa estranya per a ell i que sap la situació en què es troba actualment.

Joan Saura ha deixat el seu despatx del Departament d'Interior, Relacions Institucionals i Participació per donar pas a Felip Puig, que després de reflexionar sobre si hauria d'abandonar la política s'incorpora al govern de Mas simplement com a conseller d'Interior. Tot i les crítiques de l'oposició que han acompanyat la gestió de Saura, els consellers entrant i sortint han mantingut un to cordial. Saura ha dit que està orgullós de la feina feta i que no es treu un pes de sobre deixant la conselleria. Puig ha destacat que durant el mandat de Saura s'ha completat el desplegament dels Mossos.

La vicepresidenta del govern, Joana Ortega, ha tingut dos traspassos en un dia. Aquesta tarda ha assumit les competències de Governació i Administracions Públiques, de mans de Jordi Ausàs, departament que ara es dirà Governació i Relacions Institucionals. Jordi Ausàs s'ha posat a disposició de la nova consellera i tots dos han remarcat l'ajuda que el Departament pot oferir als municipis, especialment als més petits del país. Ortega ha rebut de Joan Saura la cartera de Relacions Institucionals, que fins ara formava part d'Interior.

El ja exconseller de Medi Ambient Francesc Baltasar ha fet un doble traspàs de competències aquesta tarda. El seu departament queda absorbit d'una banda a Territori i Sostenibilitat de Lluís Recoder i de l'altra a Agricultura de Josep Maria Pelegrí, que assumeix l'àrea de Medi Natural. Pelegrí ha volgut remarcar que aquesta divisió no ha de fer por a ningú i que la protecció ambiental es una prioritat per al nou govern.

La socialista Montserrat Tura ha estat rellevada per Pilar Fernández Bozal, una independent que ja ha estat blanc de les crítiques de l'oposició. Tura ha advertit la seva successora que es tracta d'una cartera "molt més complexa del que a vegades fa la impressió". Per la seva banda, Fernández Bozal s'ha defensat de les crítiques rebudes per part de Solidaritat Independentista i ha dit que "sempre" ha actuat "correctament" com a advocada de l'Estat.

Els darrers relleus els han escenificat Ernest Maragall, que ha donat pas a Irene Rigau com a consellera d'Ensenyament, i Josep Huguet, que ha passat la batuta a Mas-Colell i a Francesc Xavier Mena, un catedràtic d'Economia d'ESADE que ja és el nou conseller de la macroàrea d'Economia i Coneixement. Rigau ha agraït a Maragall "l'esforç" per posar tota la informació del traspàs a la disposició del nou equip, mentre que el fins ara conseller ha remarcat la "passió" que tots dos polítics senten per l'educació.

Un cop fets tots els traspassos, els consellers ja s'han posat a treballar. Les primeres decisions seran nomenar els seus segons. Divendres, previsiblement, es tornarà a reunir el Consell Executiu.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut