Cop d'estat dels militars de Burundi per la intenció del president d'optar a la reelecció

El president Nkurunziza assegura que els militars han fracassat i avisa que els portarà a la justícia

Actualitzat

Fa setmanes que les protestes violentes al carrer són a l'ordre del dia a Burundi. Hi ha hagut una vintena de víctimes mortals, segons els manifestants, que protesten per la intenció del president Pierre Nkurunziza de presentar-se a un tercer mandat en les eleccions de finals de mes, cosa que li prohibeix la constitució. El malestar entre els burundesos que s'ha expressat al carrer ha anat un pas més enllà avui, dimecres. S'ha declarat un cop d'estat.

Els militars han anunciat públicament que el president Pierre Nkurunziza ha estat destituït i el govern, dissolt. La notícia s'ha sabut a través dels micròfons de la ràdio privada RPA, la més sentida del país, i immediatament ha deixat el país en una situació d'incertesa.

El general colpista de l'exèrcit és Godefroid Niyombare, una personalitat respectada al país i considerat un home de diàleg. Ha assegurat que parlava en nom d'un "Comitè per al restabliment de la concòrdia nacional temporal" i que el seu objectiu és portar el país cap a la unitat nacional.

Però parlar d'unitat nacional en un país on encara no s'han tancat les ferides dels genocidis entre hutus i tutsis es pot rebre, com a mínim, amb incertesa.

De moment, el govern de Nkurunziza afirma que és un cop d'estat fallit i amenaça de perseguir i portar els seus responsables davant la justícia. Nkurunziza compta amb el suport dels seus homòlegs de la Comunitat Africana de l'Est, amb la qual estava reunit en una cimera a Tanzània en el moment del cop.

Els caps d'estat de Kènia, Uganda, Ruanda i Tanzània creuen, amb tot, que no és prou recomanable celebrar les eleccions legislatives, previstes pel 26 de maig, ni les presidencials que s'han de fer un mes després.

Tot i les recomanacions, Nkurunziza ha viatjat cap a Bujumbura, la capital burundesa. Els colpistes han anunciat que han tancat l'aeroport i les fronteres, però el president no està disposat a cedir davant de la seva amenaça i mira d'entrar al país.

La situació ha encès les alarmes fora de les fronteres de Burundi i, des de les Nacions Unides, el secretari general Ban Ki-moon ha fet una crida a la calma i ha demanat a totes les parts que s'asserenin i abandonin els enfrontaments.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut