Barcelona

Convergència insta la Generalitat a no complir l'objectiu de dèficit mentre la resta de partits critiquen la recentralització

La majoria dels partits catalans interpreten les mesures adoptades pel govern espanyol com l'aplicació d'una línia recentralitzadora. Denuncien invasions competencials i fins i tot Convergència vol que la Generalitat desobeeixi l'Estat.

RedaccióActualitzat
Les mesures dràstiques d'ajust del govern de Mariano Rajoy no han caigut gaire bé a Catalunya. La majoria dels partits interpreten les mesures adoptades pel govern espanyol, com l'aplicació d'una línia recentralitzadora. Hi veuen invasions competencials i greus retallades de l'autonomia municipal. Fins i tot Convergència vol que la Generalitat desobeeixi l'Estat.

El secretari d'organització de CDC, Josep Rull, creu que ha arribat l'hora de dir prou i desobeir les instruccions del ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, perquè Catalunya "ja ha complert". Per això, Rull insta el Govern a plantar-se i no complir el nou objectiu de dèficit autonòmic fixat per l'Estat, que abocaria la Generalitat a retallar en 800 milions d'euros els pressupost per al 2013.

Rull ha criticat que l'Estat "centrifugui" tot el dèficit en les autonomies i l'acusa de ser "deslleial i envair constantment competències". Segons CDC, l'única solució és "tenir la clau de la caixa", assolint el pacte fiscal. Per això, adverteix al PSC que la proposta està pràcticament tancada tot i que negociaran "fins al final" per tenir el màxim consens.

Per part de CiU, Xavier Trias també ha parlat en la seva condició d'alcalde de Barcelona i des de Hong Kong, on continua el viatge per Àsia per captar inversions per a la capital catalana. Trias ha valorat la reforma de l'administració local i ha afirmat que és un error "fruït de la improvisació".

Mesures per "empobrir-nos"

Per la seva banda, el PSC diu que les mesures del PP "no planten cara a la crisi, sinó a les persones, als aturats, al món de la cultura, al comerç, a l'economia i a les classes mitjanes". Segons Antonio Balmón, secretari d'Acció Política dels socialistes, les mesures del govern espanyol "no són mesures per impulsar l'economia, són per acabar d'empobrir-nos".

A més, Balmón carrega contra el govern català perquè diu que "és un alumne avantatjat en les polítiques de retallades". En aquest sentit, pel que fa a la pujada de l'IVA en la cultura, Balmón, ha demanat la dimissió del conseller de Cultura, Ferran Mascarell, perquè forma part d'un govern "que està plenament d'acord" amb les mesures de Rajoy.

ICV vol un front comú

El secretari general d'ICV, Joan Herrera, demana un front comú a Catalunya de forces polítiques, agents socials i agents econòmics contra les retallades del govern espanyol. Herrera ha qualificat el paquet de mesures aprovat per l'executiu d'"alarmant" i "irresponsable" i ha assegurat que "ja n'hi ha prou que ens aixequin la camisa".

El líder ecosocialista ha anunciat que el seu partit presentarà aquesta setmana una interlocutòria al Parlament per demanar un rebuig comú dels partits. En aquest sentit, ha instat CiU a abandonar la doctrina de les retallades i ha acusat directament Artur Mas "d'atiar i demanar" les mesures de Mariano Rajoy.

Salvar especuladors i estafadors

El president d'ERC, Oriol Junqueras, afirma que el govern espanyol "vol salvar al mateix temps els especuladors i els estafadors i fer pagar la crisi als treballadors, pensionistes, aturats, autònoms i estudiants". El líder republicà ha assegurat que "ens sembla que no ens ho mereixem perquè en aquest país tots han fet un gran esforç i encara el fan".

Junqueras va en la línia d'Herrera i assegura que "ens agradaria trobar amb la resta de formacions i entitats catalanes la manera de mostrar la nostra oposició". Afegeix que el camí és "treballar per la sobirania d'aquest país" i per poder decidir el futur, "que ara està en mans d'una colla d'irresponsables com els del govern espanyol".

Camacho defensa la necessitat

La presidenta del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, es desmarca de la resta de partits i defensa les mesures del govern de Madrid. Assegura que l'increment de l'IVA no és "per caprici" sinó perquè l'estat espanyol pugui "sobreviure". Sánchez-Camacho ha justificat les "decisions inajornables" davant la "gravetat" de la situació econòmica.

A més, la líder dels populars ha replicat al conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, que la negociació per Catalunya passa per Madrid i no per Brussel·les perquè "la nació és l'espanyola". En aquesta mateixa línia, la líder del PPC ha reclamat al president de la Generalitat, Artur Mas, més "sentit comú, sentit d'estat i sentit d'Espanya".

Espanya està intervinguda?

Per la seva banda, el diputat de Ciutadans Jordi Cañas ha exigit al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, que expliqui clarament si Espanya ja està intervinguda per la Unió Europea i, si és així, n'ha reclamat la dimissió.
Anar al contingut