Vic

Convergència, ERC, la CUP i l'ANC demanen als ajuntaments que no despengin l'estelada

Vic i Caldes d'Estrac han tret l'estelada de les seves façanes, però l'han tornada a penjar

RedaccióActualitzat

L'endemà que la Junta Electoral Central ordenés retirar les banderes independentistes dels edificis públics i locals electorals a Catalunya per no interferir en el desenvolupament de la campanya de les eleccions municipals, ja hi ha hagut els primers ajuntaments que han acatat la resolució i ho han fet.

No obstant, d'altres consistoris, com els d'Esquerra, Convergència i la CUP, han decidit no complir el mandat de la JEC. Aquestes formacions han demanat als ajuntaments que no la despengin i Convergència, a més, recorrerà el dictamen de la junta.

En la mateixa línia, l'Assemblea Nacional Catalana també ha fet una crida a desobeir la decisió de la Junta Electoral Central. En declaracions a "El matí de Catalunya Ràdio", la presidenta de l'Assemblea, Carme Forcadell, ha demanat que es pengin més estelades als balcons i que no es retirin les que ja hi ha "de tot arreu".

L'estelada, doncs, continua a la façana de l'Ajuntament de Celrà, al Gironès; Torroella de Montgrí, al Baix Empordà; Miravet, a la Ribera d'Ebre; Alcarràs, al Segrià, o Esterri d'Àneu, al Pallars Sobirà, entre d'altres. A Vic i a Caldes d'Estract, també torna a onejar l'estelada, després d'haver-la retirat, i a Manresa tampoc pensen treure-la.

Alguns ajuntaments no retiren les estelades

Però cada ajuntament continua al seu ritme, pendent de la comunicació oficial o pendent d'un ple per decidir què fa. Les juntes de zona, per la seva banda, ja han començat a notificar als ajuntaments afectats que han de retirar aquestes banderes dels seus edificis.

L'Associació de Municipis per la Independència ha recomanat als ajuntaments: acatar la resolució de la Junta Electoral i que retirin l'estelada tan bon punt se'ls comuniqui, però només en edificis que hagin de ser locals electorals. L'AMI també adverteix que les estelades tornaran un cop passin les eleccions, i fa una crida als ciutadans a penjar-ne als balcons.

La resolució de la junta electoral espanyola considera que durant el període electoral els poders públics estan obligats a mantenir estrictament la neutralitat política i, per tant, s'han d'abstenir de col·locar en edificis públics i locals electorals símbols que es puguin considerar partidistes.

Els Mossos no hi intervindran

Societat Civil Catalana, però, considera que s'haurien de treure també les estelades de tots els espais públics que ells van denunciar. Aquesta entitat ha denunciat 429 estelades penjades en ajuntaments o fanals, places i rotondes, i, fins i tot, pintades en parets o pedres. Però la junta només parla d'edificis públics i espais electorals. Tant Societat Civil com la Junta aclareixen que en cap cas es parla de balcons particulars o edificis privats.

Interior ja ha dit que els Mossos no hi intervindran.

 

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut