Barcelona

Convergència arriba a un acord per vincular el dret de decidir amb una sobirania plena

El congrés de Convergència Democràtica de Catalunya segueix el seu curs. Després d'un matí de divendres que ha servit per donar-hi el tret de sortida amb els primers discursos, la nit ha servit per arribar a un primer acord. El partit reforça el seu discurs catalanista vinculant per primer cop el dret de decidir amb la sobirania, plena tot i que s'evita parlar d'Estat propi. Els delegats que participen en el congrés han arribat a un principi d'acord que representa un equilibri entre els sectors més moderats i els més independentistes.

Actualitzat
Convergència Democràtica de Catalunya ha arrencat el 15è Congrés amb una crida a la unitat de Jordi Pujol. El president de la formació ha reivindicat el seu llegat però també ha donat el vistiplau a la refundació que proposa Artur Mas, un projecte que ha de sumar totes les sensibilitats que conviuen al partit. L'expresident de la Generalitat, a més, ha demanat al partit que es desfaci dels complexos i faci de la Casa Gran l'antic pal de paller. Pujol ha carregat fort contra el govern, a qui ha acusat de fer el ridícul i de propiciar una pèrdua constant de prestigi del país.

La primera novetat important del congrés ha arribat al vespre. La primera jornada s'ha tancat amb un principi d'acord per vincular, per primera vegada, el dret de decidir amb la plena sobirania. D'aquesta manera s'evita introduir a la ponència política el terme "Estat propi", com demanaven alguns sectors.

La fórmula, que se sotmetrà a votació aquest cap de setmana, permet a Convergència Democràtica fer un pas endavant en el to sobiranista de la ponència política, però evita, alhora, arribar a parlar d'Estat propi. D'aquesta manera la comissió redactora de la ponència aconsegueix introduir algunes de les esmenes que demanaven que el dret a decidir tingui com a última parada del trajecte la independència.

El mateix Artur Mas ha volgut intervenir en la discussió de l'esmena a la totalitat que demanava, precisament, un estat propi. Per Mas, aquest objectiu restaria adhesions en lloc de sumar-ne.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut