Barcelona

Contra el masclisme, canviem la lletra de la cançó

El sexisme i els missatges de violència contra les dones que s'amaguen en les cançons més populars

RedaccióActualitzat

És masclista la cançó "La muda", de Kevin Roldan?

"Quiero una mujer bien bonita callada que no me diga na, que cuando me vaya a la noche y vuelva en la mañana no diga na, que aunque no le guste que tome se quede callada y no diga na. Quiero una mujer que no diga na"
 

 

Exemple de la música que ara ballen i escolten molts adolescents, hi haurà qui es posarà les mans al cap en veure els models de relació entre homes i dones que s'hi descriuen. 

I és masclista aquesta cançó que Sting va escriure el 1982 quan formava part de Police i que han ballat diverses generacions?

 

Potser si ens parem a analitzar el que diu...

"Cada cop que respiris, cada moviment que facis, cada lligam que trenquis, cada pas que donis, t'estaré observant.

Cada dia, cada paraula que diguis, cada joc que juguis, cada nit que et quedis, t'estaré observant. No veus que em pertanys, com el meu pobre cor pateix amb cada pas que dones?"

O aquesta altra de Radio Futura, una de les més conegudes de Santiago i Luis Auserón (Radio Futura)?

 

En aquest cas la violència no s'intueix... directament es parla de "donar una pallissa":

"I si et torno a veure pintar un cor de guix a la paret, et donaré una pallissa per haver escrit el meu nom a dins"

Una violència que potser no percebíem quan la cantaven a crits a les festes de l'institut o a la discoteca els caps de setmana. 

Al concurs (RE)Imaginat, promogut per l'Observatori de les Dones en els mitjans de comunicació, volen promoure creacions audiovisuals no sexistes. Aquest any hi han participat 26 centres educatius i més de 800 estudiants de tot Catalunya. 

Pablo Rodrigo i María Pedraza, alumnes de primer de Batxillerat del Col·legi Jesús-Maria de Barcelona han presentat un treball d'anàlisi de diverses cançons populars que contenen missatges discriminatoris contra la dona o que amaguen comportaments de violència masclista. I han fet un vídeo titulat "És hora de canviar", en què posen imatge a allò que la cançó diu. I com explica la seva professora, Mercè Amat, és la imatge el que fa adonar-se de com és de terrible la lletra:

"El "Every Breath You Take" no podia ser sexista una canço que havíem ballat i que ens havía agradat tantíssim. Quan tenen la imatge al davant és quan s'adonen de la força terrible que té la lletra" 

Però el pitjor, diuen és el que s'amaga en "innocents" cançons infantils que es cantaven als patis d'escola:

"Don Federico, mató a su mujer, la hizo picadillo y la hizo a la sartén. La gente que pasaba olía a carne asada: era la mujer de don Federico."

Es pot revertir aquesta realitat?

Alguns d'aquests alumnes han fet un pas més i s'han atrevit a fer noves cançons amb missatges que promouen la igualtat entre homes i dones i, en general, han après a fer una escolta "activa" de les cançons més de moda per saber quin és el missatge s'hi amaga:

"Aquestes cançons, sense cap dubte, ajuden que es normalitzin situacions"

"No m'agrada que es generalitzi aquesta idea, perquè no tots els homes serien capaços de fer això, i no totes les dones serien capaces d'acceptar-ho" 

 

ARXIVAT A:
Masclisme
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut