Paperetes de la consulta que es va fer al juny per decidir el nom de la macroregió (ACN)
Paperetes de la consulta que es va fer al juny per decidir el nom de la macroregió (ACN)
Prada

Continua la reivindicació del nom "Occitània-País Català" per a la regió del sud de França

El nom d'Occitània va ser l'elegit en una consulta ciutadana, però l'última paraula la té l'Estat francès, que abans de l'1 d'octubre ha de fer pública la decisió definitiva

RedaccióActualitzat

Entitats catalanistes i ajuntaments del sud de França s'uneixen per demanar que el nom País Català s'afegeixi al d'Occitània que es vol donar a la macroregió que unifica el Llenguadoc-Rosselló i el Migdia-Pirineus. Creuen que la gran manifestació convocada a Perpinyà la vigília de la Diada, el dissabte 10 de setembre, pot donar impuls a la reivindicació.

Donen suport a la denominació País Català 147 alcaldes dels 220 municipis de la Catalunya Nord, a més de nombroses entitats i personalitats del món acadèmic i cultural. El portaveu d'aquest moviment, Joan Becat, ha dit a l'agència ACN que volen trobar l'acord amb l'administració.

"No anem contra Occitània, estem a favor de País Català", diu Joan Becat, que va ser membre del consell de savis que va proposar les opcions portades a votació popular. "A l'Estat francès, els departaments i les regions sempre han tingut noms neutres, geogràfics o d'antigues províncies. Ara s'ha optat per un nom identitari, que fa referència a una llengua i una cultura de part del territori. Però a la regió hi ha dues llengües i cultures", explica.

Becat desvincula el nom País Català de qüestions polítiques: "És un nom banal, que s'utilitza amb absoluta normalitat aquí. No té a veure amb demandes nacionalistes". Per això, diu, els resultaria incomprensible que s'"esborrés" la història, la tradició i la llengua catalana. "Seria fer-nos desaparèixer i això ens resulta insuportable".

Al maig va començar un llarg procés de tria de nom per a la macroregió que unifica administrativament el Llenguadoc-Rosselló i el Migdia-Pirineus. Amb el 44,9% de suports, l'opció Occitània va imposar-se a la consulta ciutadana, en la qual van poder participar els més grans de 15 anys residents al territori. El nom Occitània-País Català va tenir només el 12,2 % dels vots.

El consell regional va ratificar la preferència i va afegir el subtítol Pirineus-Mediterrània.

L'última paraula la té ara l'Estat francès, que abans de l'1 d'octubre ha de fer pública la decisió final. Pot avalar la nomenclatura preescollida o bé optar per una de nova.

 

 

Anar al contingut