Equips de recerca al Puigpedrós (Mossos)
Equips de recerca al Puigpedrós (Mossos)
Meranges

Localitzats amb vida els excursionistes perduts des de dissabte al Puigpedrós

Els han trobat amb signes d'hipotèrmia, i en estat de xoc després de passar dues nits sota zero

Actualitzat

Els equips de recerca han localitzat amb vida els dos excursionistes perduts quan pujaven al Puigpedrós, a la Cerdanya. Els ha trobat la Gendarmeria a la banda francesa de la Cerdanya, a la zona de Malforat. Segons fonts mèdiques, tots dos tenen congelacions als peus i havien arribat a un estat límit,  però es recuperaran.

Els equips de rescat els han traslladat en helicòpter a l'Hospital de Puigcerdà.

 

 

 

Els equips mèdics a l'Hospital de Puigcerdà han trobat que els excursionistes presentaven símptomes d'hipotèrmia i lesions per congelació als peus que s'hauran de valorar més endavant. El doctor Íñigo Soteras, del servei d'Urgències de l'Hospital de la Cerdanya, ha dit que ha "anat d'hores".

"Es podria dir que ha anat d'hores perquè un d'ells havia començat a abandonar-se i el seu estat neurològic començava a deteriorar-se, començava a poc a poc a deixar-se portar i a no intentar sobreviure per si mateix. Amb el tractament, ha començat a recuperar les constants vitals."

 

 

L'home, de 57 anys i la dona de 43, de Sabadell, han estat localitzats a 2.700 metres. Segons un dels agents que els ha trobat quan sobrevolaven la zona amb l'helicòpter, Tony Firon, ha explicat que caminaven de forma erràtica i que no han fet cap senyal.

"Estaven en estat de xoc. Quan hem aterrat gairebé marxaven, perquè no sabien on anaven. Primer ens hem emportat la dona i jo m'he quedat amb l'home. L'han portada a l'Hospital de Puigcerdà i han tornat a recollir-nos. L'home estava prostrat, no podia parlar. Estaven al límit."

Quan els han trobat, en un estat "d'hipotèrmia bastant avançada" la temperatura era de 7 graus sota zero, segons l'agent de rescat de la Gendarmeria. Primer han vist que es movia alguna cosa, potser un animal, però quan baixat més amb l'helicòpter, han vist que eren els excursionistes perduts.

 

 

El cap de l'equip de rescat de muntanya de la Gendarmeria, Eddy Marty, explica que l'helicòpter ha estat clau per trobar els excursionistes.

"L'helicòpter ha estat molt important, perquè cal caminar molt per arribar fins allà. Hi ha 30 centímetres de neu, el terreny és tot de rocs i molt accidentat."

Els excursionistes extraviats van caminar baixant per la cara nord de la muntanya. El cap de Bombers de la Generalitat a la zona, Francesc Boya, explica que creuen que s'han mantingut en constant moviment per poder aguantar les baixes temperatures. Aquests dos dies, no s'han superat els 0 graus i de nit han voltat els 6 i els 8 graus sota zero, o més. Les condicions meteorològiques no feien esperar aquest feliç desenllaç.

"Ens ha sorprès trobar-los vius. Amb aquestes condicions de neu, de temperatures sota zero, vent, boira i pluja, els pronòstics eren cada cop més pessimistes. Ha estat una sorpresa agradable."

 

Riscos i rescat

Un cop més s'ha plantejat la responsabilitat que tenen les persones que es posen en risc a la muntanya, malgrat els consells de seguretat i els avisos de mal temps. Els Bombers de la Generalitat estudiaran aquest cas, que ha suposat un gran desplegament de recerca, per si els afectats haurien d'assumir-ne els costos. Aquest servei és gratuït a França.

Els excursionistes duien GPS i telèfon mòbil, però només es van poder comunicar una vegada abans de quedar-se sense bateria. Segons els equips de rescat, cal tenir en compte que aquests dispositius amb el fred es descarreguen més ràpidament, per la qual cosa recomanen ser previsor.

 

Col·laboració dels equips de recerca francocatalana

Els helicòpters no van poder enlairar-se diumenge, però aquest dilluns s'han incorporat a la recerca dels dos excursionistes perduts des de dissabte a la zona de Meranges, un per la banda francesa i un altre per la catalana. Per terra, hi han treballat 4 dotacions de Bombers, així com 3 patrulles de seguretat ciutadana i 3 de muntanya dels Mossos d'Esquadra, 3 efectius dels Agents Rurals.

 

 

 

 

Els dos veïns de Sabadell, dissabte a la tarda van trucar al telèfon d'Emergències i van avisar que la boira els havia desorientat quan baixaven del Puigpedrós cap al refugi de Malniu. Glòria Gómez, responsable del refugi de Malniu, ha explicat a TV3 que van aconsellar als excursionistes que no intentessin fer el cim.

 

"Entre 9 i quarts de 10 van arribar aquí i ens van demanar informació per pujar al Puigpedrós. Nosaltres els vam recomanar que no era gaire aconsellable pujar perquè la situació meteorològica no era bona. Molta boira a dalt, i aquí, a 2.100 metres, al refugi estava nevant i a dalt segur que hi havia deixat més centímetres."

 

 

En el dispositiu de recerca, hi van participar des de dissabte els Bombers de la Generalitat, els Mossos i també la Gendarmeria francesa.

 

ARXIVAT A:
Mossos d'EsquadraMedi ambient
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut