Giuseppe Conte (Reuters)
Giuseppe Conte (Reuters)

Conte renuncia a l'encàrrec de formar govern a Itàlia

RedaccióActualitzat

S'agreuja la crisi política a Itàlia. Quan semblava que la formació d'un nou executiu estava ja encarrilada, hi ha hagut sorpresa inesperada al Quirinal.

El jurista Giuseppe Conte, que havia estat designat com a primer ministre per tancar la crisi política, ha renunciat a l'encàrrec del president Sergio Mattarella de formar govern, d'acord amb la proposta que havien fet la Lliga Nord i el Moviment 5 Estrelles.

Conte hi ha renunciat per les dificultats que ha trobat per formar equip. Sobretot després que Mattarella rebutgés el nom que el primer ministre proposava per a la cartera d'Economia: l'economista euroescèptic de 81 anys Paolo Savona.

"He acceptat totes les propostes per a ministres, excepte la del ministre d'Economia. El veiem com a defensor d'una línia manifestada en diverses ocasions que pot provocar probablement, o fins i tot inevitablement, la sortida d'Itàlia de l'euro."

El líder de la Lliga, Matteo Salvini, ja ha advertit que la situació de bloqueig podria portar Itàlia a unes noves eleccions a final d'any.

Mattarella, però, no ha avançat si proposarà un govern tècnic o si tornarà a convocar les urnes.

Notícia relacionada: Conte, proposat com a nou primer ministre italià, hauria falsificat el currículum

Conte, de 54 anys, és professor de Dret i, fins ara, no s'havia dedicat mai a la política. Poc després del seu nomenament, ja va començar a rebre crítiques pel fet de no haver estat votat a les urnes. Sobre aquest fet, Di Maio va respondre que el jurista "estava inclòs en l'equip de govern" que va presentar el Moviment 5 Estrelles en la llista de potencials ministres.

Anar al contingut