Els cigarrets electrònics ja es consideren un problema de salut pública (TBEC Review-Wikimedia Commons)
Els cigarrets electrònics ja es consideren un problema de salut pública (TBEC Review-Wikimedia Commons)

Consumir cànnabis amb els cigarrets electrònics: nova moda dels joves nord-americans

Ho ha fet gairebé la tercera part dels que han utilitzat aquests dispositius

Xavier DuranActualitzat

Vora un 10 per cent dels estudiants nord-americans d'entre 11 i 18 anys fan servir els cigarrets electrònics per consumir cànnabis. Així ho afirmen metges del Centre de Control i Prevenció de Malalties dels Estats Units en una recerca publicada a la revista "JAMA Pediatrics". 

Els cinc autors van fer la recerca motivats tant pel consum de cigarrets electrònics entre els joves dels Estats Units com pels dispositius que permeten consumir altres substàncies a més de la nicotina.

L'any 2001, menys del 2% dels estudiants d'institut nord-americans consumien cigarrets electrònics, però el 2015 ja eren el 16%. L'alarma pel que es va qualificar de problema de salut pública va dur a prendre accions i el 2016 el percentatge havia baixat a l'11%.

Els investigadors van utilitzar una enquesta nacional feta a més de 20.000 alumnes de 6è a 12è graus -que correspon a edats entre els 11 i els 18 anys. El 8,9% de tots els enquestats van admetre que havien consumit cànnabis o els seus derivats en cigarrets electrònics. Limitant-se als que havien fet servir alguna vegada aquests cigarrets, el percentatge dels que hi havien introduït cànnabis era del 30,6%.

Estudiant les respostes per graus i extrapolant les dades, els metges calculen que 1,7 milions d'alumnes d'ensenyament superior (High school) i uns 425.000 d'ensenyament mitjà han consumit cànnabis en cigarrets electrònics. Això és un de cada tres a l'ensenyament superior i un de cada quatre en el mitjà,  resultats similars o superiors als d'altres estudis.

Deu vegades més de nicotina

Un editorial publicat aquest dijous al "New England Journal of Medicine" i signat per dos metges de Universitat del Sud de Califòrnia, crida l'atenció sobre els petits dispositius que permeten vapejar nicotina, aromes o altres productes. Són els anomenats "pod mods", que tenen semblança amb els llapis de memòria i es poden recarregar.

 


L'ús de pod mod s'està estenent (Flickr-vaping360.com/juul/juul-vapor-review)
 

 

Els dos autors alerten, en primer lloc, que aquests dispositius poden aportar nivells de nicotina molt superiors -entre dues i deu vegades o més- que els cigarrets convencionals. I recorden que la nicotina a part de ser el principal constituent addictiu del tabac, està associat a un risc de problemes d'atenció i d'estat d'ànim a l'adolescència.

Però a més es mostren preocupats per l'ús de "pod mods" amb altres substàncies. Reclamen a metges i pares que estiguin alerta davant d'aquest problema de salut pública

Al gener, les acadèmies nacionals de ciències, enginyeria i medicina dels Estats Units van publicar un informe sobre les conseqüències dels cigarrets electrònics en la salut, alerta que els adults i els joves que els utilitzen tenen més probabilitats de passar més endavant a fumar cigarrets convencionals.

El mes d'abril, la Food and Drug Administration dels Estats Units va anunciar un pla per identificar i intervenir els que venguessin cigarrets electrònics als menors i per estendre aquesta vigilància a la revenda en llocs web molt populars.

Notícia relacionada: Els cigarrets electrònics poden danyar cèl·lules pulmonars, segons un estudi britànic

ARXIVAT A:
CiènciaSalut
Anar al contingut