La campanya de FACUA per queixar-se a Rodríguez Zapatero.
La campanya de FACUA per queixar-se a Rodríguez Zapatero.
Madrid

Consumidors i oposició acusen el govern espanyol de "doblegar-se" a les elèctriques

L'associació de consumidors FACUA ha convocat una mobilització ciutadana contra l'increment de la tarifa elèctrica. A través de la seva pàgina web, l'entitat promou l'enviament de cartes de protesta al president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero. FACUA creu que aquesta pujada de preus és "desproporcionada" i respon a una política energètica "doblegada als interessos de les elèctriques".

Actualitzat
La carta demana a Rodríguez Zapatero que "deixi de limitar-se a satisfer les demandes de les companyies i comenci a protegir els interessos dels usuaris" i li reclama "una profunda revisió de la seva política energètica". FACUA ha recordat que la tarifa elèctrica ha pujat gairebé un 50% els últims quatre anys i ha denunciat "la manca de control" que hi ha, en la seva opinió, al voltant de "les irregularitats que cometen les elèctriques".

Crítiques de partits i sindicats

A més de FACUA, l'oposició i els principals sindicats també han lamentat la pujada de la llum aprovada per l'executiu. El president del PP, Mariano Rajoy, ha afirmat que les pujades de l'electricitat i el gas són conseqüència dels "errors monumentals" de l'executiu i de la configuració d'un model energètic "demencial". Per la seva banda, el coordinador general d'IU, Cayo Lara, ha acusat el govern de poc transparent en una decisió que creu que s'ha pres "per afavorir" els grups empresarials del sector elèctric.

La Federació d'Indústria de CCOO ha rebutjat la mesura amb la qual opinen que l'executiu "ha tornat a cedir a les pressions de les elèctriques" i ha negat que part de l'increment es degui als incentius que es pagaran a les elèctriques perquè generin energia mitjançant la combustió de carbó espanyol. També la Confederació Nacional d'Autònoms i Microempreses (CONAE) i la patronal catalana Pimec han rebutjat un increment que veuen "excessiu" i que pensen que tindrà conseqüències "nefastes" en el context actual de crisi.

El vicepresident tercer del govern i ministre de Política Territorial i Administracions Públiques, Manuel Chaves, ha justificat la decisió dient que era "necessària" per tal d'evitar que augmenti el dèficit tarifari, que ha descrit com "una hipoteca que el govern del PP va firmar en nom dels consumidors, sense que aquests ho sabessin i que mensualment se'ls cobra".


NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut