Madrid

Vallecas vota república: més de 7.200 persones participen en la consulta popular

La consulta sobre el dret a decidir l'han organitzat entitats veïnals del barri madrileny

RedaccióActualitzat

Més de 7.200 persones han participat aquest dissabte en una consulta popular al barri madrileny de Vallecas sobre el dret a decidir i sobre el model d'estat preferit: república o monarquia.

La gran majoria de les persones que han participat en la votació, 6.490, han optat per l'opció de la república:

 

 


La consulta, organitzada per la plataforma ciutadana Vallekas decide, ha comptat amb dos-cents voluntaris que han instal·lat 33 urnes pel barri.

La pregunta que es plantejava és si els ciutadans tenen dret a decidir quina forma d'estat volen, i en cas afirmatiu, si voldrien l'actual monarquia o prefereixen una república.

Segons els organitzadors, algunes de les taules de votació s'havien quedat ja sense paperetes al migdia:

 


És una consulta oberta a tothom sobre el dret a decidir del poble, segurament amb poca base científica i conscients que el debat no està a l'agenda dels grans partits espanyols.

Els organitzadors diuen que la consulta s'ha fet tenint en compte el referèndum de l'1 d'octubre a Catalunya.

 

Denuncien que el baròmetre del CIS ja fa tres anys que no pregunta sobre la monarquia, i defensen que ja és hora que algú ho faci.

"Ja és hora que decidim si volem monarquia o república. El dret a decidir el tenim tots. Fins ara no ens havien deixat i hem dit, ja n'hi ha prou."

La plataforma que ha organitzat la consulta creu que l'opció republicana és més clara en algunes poblacions i és en aquestes poblacions per on s'ha de començar, tal com es va fer a Catalunya en poblacions com Arenys:

"Crec que a Catalunya es va començar així, empoderant poblacions que més o menys eren favorables a l'opció republicana i es va anar ampliant. És la vocació que té aquesta consulta."

La consulta de Vallecas sobre república o monarquia no és l'única que es fa avui a Espanya. Se n'han fet d'altres a Pamplona i a Cadis. Un cop recomptats els resultats i de manera assembleària, es decidirà com es trasllada el resultat al poder polític.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut