Un membre de la tripulació de cabina de Ryanair atenent els passatgers (Reuters)
Un membre de la tripulació de cabina de Ryanair atenent els passatgers (Reuters)
El Prat de Llobregat

Consulta el calendari de vagues d'aquest estiu als aeroports

En el cas del personal de terra de tots els aeroports espanyols, que havien convocat per al 31 de juliol, estan a prop d'arribar a un acord

RedaccióActualitzat

La setmana vinent es preveu més que complicada a l'aeroport del Prat. Hi ha tres conflictes oberts: el dels treballadors de terra d'Aena, el dels treballadors d'Iberia i el de la tripulació de cabina de Ryanair.

Pel que fa al conflicte a Iberia, aquest dijous es tornen a reunir sindicats i empresa per mirar de trobar una solució. Amb relació al de Ryanair, ja s'han cancel·lat centenars de vols.

 

25 i 26 de juliol: Ryanair

Per a dimecres i dijous vinent ja s'han cancel·lat 600 vols de Ryanair, 400 vols a l'estat espanyol, amb diferents destinacions europees, per la vaga del personal de cabina. L'empresa i els sindicats no han arribat a cap acord.

Això s'ha fet per minimitzar l'impacte de la vaga dels tripulants de cabina convocada a Espanya, Portugal i Bèlgica els dies 25 i 26 de juliol. En total, les cancel·lacions afecten 100.000 persones a tot Europa.

Ara per ara, no hi ha anuncis de noves reunions entre Ryanair i els treballadors, ni tampoc s'han decretat, de moment, serveis mínims. Ryanair ha dit que, si no pot aplicar les condicions laborals irlandeses, abandonarà el país.

 

Els representants sindicals han replicat que, en tot cas, també hauran de marxar d'algun altre país, ja que a Portugal i a Bèlgica també s'han anunciat aturades.

La companyia ja ha avisat els afectats i els ofereix canviar el vol o tornar-los el cost dels bitllets. El Ministeri de Foment ha dit que la cancel·lació de vols per part de Ryanair és legal, però que multarà l'aerolínia si no respecta els drets dels viatgers.

Facua recorda que els afectats per la vaga podran rebre compensacions d'almenys 250 euros, tret que finalment l'aerolínia es pugui acollir a alguna de les excepcions recollides en el reglament europeu.

La llei contempla, per exemple, que les companyies no hauran de compensar els afectats si s'ofereix la possibilitat d'agafar un altre vol que els permeti sortir amb menys d'una hora d'antelació i puguin arribar a la seva destinació final amb menys de dues hores de retard respecte de l'hora d'arribada inicialment prevista en el seu vol original.

27 i 28 de juliol i 3 i 4 d'agost: Iberia

El personal de terra d'Iberia també ha convocat aturades a l'aeroport del Prat per al 27 i 28 de juliol, i el 3 i 4 d'agost. La primera reunió amb la mediació del Departament de Treball va acabar sense acord, i s'han tornat a citar aquest dijous, segons el president del comitè d'empresa, amb posicions allunyades.

Hi ha 2.000 treballadors cridats a fer una vaga que també podria afectar Vueling. Els treballadors diuen que encara hi ha temps per desconvocar la vaga i denuncien l'allargament de les jornades per atendre els passatgers de Vueling.
 

 

31 de juliol, personal de terra, però s'han acostat posicions

El 31 de juliol, el dia de l'operació sortida de les vacances d'agost, també plana una vaga del personal de terra de tots els aeroports espanyols, uns 60.000 treballadors.

En aquest cas, sí que a la reunió entre patronal i sindicats s'han acostat posicions, aquest dimecres. S'han emplaçat al divendres per concretar els punts acordats.

Els sindicats han acceptat ajornar la convocatòria de vaga mentre continuen les negociacions.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut