El president espanyol, Mariano Rajoy, respon al president Carles Puigdemont (EFE)
El president espanyol, Mariano Rajoy, respon al president Carles Puigdemont (EFE)
Madrid

Rajoy insta Puigdemont a aclarir si ha declarat la independència, com a pas previ al 155

El president espanyol vol saber si ha declarat la independència, per determinar les actuacions que cal prendre els pròxims dies

RedaccióActualitzat

Després de presidir el Consell de Ministres extraordinari per donar resposta a la situació a Catalunya l'endemà del discurs del president Puigdemont al Parlament, ha comparegut el president espanyol, Mariano Rajoy, davant dels mitjans. El cap de l'executiu ha explicat que ha requerit formalment al govern de la Generalitat perquè aclareixi si ha declarat la independència, com a pas previ a l'aplicació dels mecanismes que estableix l'article 155 de la Constitució

"El Consell de Ministres ha acordat requerir formalment al govern de la Generalitat perquè confirmi si ha declarat la independència de Catalunya, davant de la deliberada confusió creada sobre la seva entrada en vigor.  Aquest requeriment és previ a qualsevol de les mesures que el govern pugui adoptar a l'empara de l'article 155 de la nostra Constitució".

Rajoy ha explicat que aquesta decisió vol oferir "certeses als espanyols, sobretot als catalans" i evitar la confusió creada pel govern català per "una qüestió que tant els afecta i els preocupa".

En funció de la resposta de Puigdemont, ha dit Rajoy, se succeirà la resposta del govern espanyol: "Marcarà el futur dels esdeveniments dels pròxims dies". I hi ha afegit:

"Si el senyor Puigdemont manifesta la seva voluntat de respectar la legalitat i restablir la normalitat institucional, es posaria fi a un període d'inestabilitat, tensions i ruptura de la convivència."

Per Rajoy, és "urgent" acabar amb la situació que es viu a Catalunya i ha fet una crida per tornar a la calma el més aviat possible. 

La Constitució estableix que, per activar l'article 155, cal fer un requeriment al president la Generalitat perquè rectifiqui. Si no ho fa, el govern presentaria la llista de les mesures "necessàries" per al "compliment forçós", que haurien de ser aprovades per majoria absoluta al Senat; el PP ja la té. A parttir d'aleshores, tota l'administració autonòmica, o una part, quedaria sota les ordres del govern espanyol.

Hi ha qui pensa que l'aplicació del 155 podria anar des del control dels Mossos d'Esquadra o la suspensió del president de la Generalitat i dels membres del govern, fins a la dissolució del Parlament i la convocatòria d'eleccions.

Contactes amb els líders del PSOE i de Cs

El president del govern espanyol ha parlat amb el líder de Ciutadans, Albert Rivera, poc abans de l'inici del Consell de Ministres extraordinari. Ho han fet durant deu minuts i per telèfon. Ahir mateix, a la nit, ja ho va fer amb el líder del PSOE, Pedro Sánchez.

L'encarregada de fer una primera valoració del discurs de Puigdemont va ser la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, que va deixar clar ahir a la nit que la proposta de diàleg i mediació del govern català no té sentit, si es fa fora de la llei.

ARXIVAT A:
Article 155Referèndum 1-OIndependència
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut