Un home amb un casc d'intel·ligència artificial
Experiment d'un cotxe controlat i conduït per la ment humana, sense utilitzar les mans (Reuters)

Connectar el cervell a un ordinador per crear humans superintel·ligents

El fundador de Tesla o SpaceX vol preparar els humans per a l'auge de la intel·ligència artificial

RedaccióActualitzat

Un dels empresaris més inquiets de Silicon Valley, Elon Musk, acaba de començar una aventura empresarial pròpia de les pel·lícules de ciència-ficció. El magnat sud-africà, cofundador d'algunes de les empreses tecnològiques més innovadores com Tesla (cotxes elèctrics), SpaceX (coets reutilitzables) o PayPal (pagaments segurs), vol millorar l'espècie humana.

Un objectiu que sembla una fantasia, però ja hi treballa. En una conferència tecnològica, Musk es va mostrar amoïnat perquè algun dia els humans poguessin ser avançats pels robots. Ara acaba de fundar Neuralink, una companyia que vol unir la ment a les màquines per convertir-nos en una mena de "cíborgs" per "sobreviure a la intel·ligència artificial" i crear humans "superintel·ligents".

 

La companyia es troba en una fase inicial i acaba de ser escollida com un dels projectes tecnològics més trencadors per IAB Spain, l'associació que representa el sector de la publicitat, el màrqueting i la comunicació digital en la tercera edició de Pasarela Mobile & New Media celebrada aquest dimecres a Barcelona.

A curt termini, l'objectiu de Musk és ajudar persones amb lesions cerebrals a través d'implants, un objectiu que no és nou del tot. De fet, ja existeixen dispositius que permeten recuperar parcialment l'oïda o la visió.

♦ La clínica Barraquer implantarà xips a la retina per proporcionar a cecs una "visió artificial"

El que sí que és nou és imaginar i treballar en sistemes que permetin emmagatzemar records en dispositius externs, com una segona memòria que no es pugui perdre, escriure el que estem pensant directament sense necessitar les mans o implantar eines com la Wikipedia al cervell. No se sap si aquests són els plans exactes de Musk, però ja ha avançat que vol afegir "una capa" d'intel·ligència artificial a la ment humana per millorar-la.

Res i tot sembla impossible. Però Musk ja té cotxes elèctrics circulant per tot el món i està provant els cotxes sense pilot. A Barcelona, Tesla ha ubicat la seu social per als mercats espanyol i portuguès. I ara Catalunya es mou per atreure la primera fàbrica de Tesla a Europa.

 

♦ Un cotxe Tesla alerta d'un accident just abans que passi

 

Wereables, apps i realitat virtual per millorar la salut

Entre els projectes més disruptius del moment, segons el jurat de la Passarel·la Mobile, en destaquen diversos en temes de salut.

Microsoft acaba de presentar l'"Emma Watch", una polsera que podria ajudar els malalts de Parkinson a tornar a escriure. L'aparell es diu així per Emma Lawton, una dissenyadora gràfica de 33 anys a qui als 29 li van diagnosticar la malaltia. La polsera duu incorporats uns petits motors que contraresten les tremolors de la mà mitjançant microvibracions. De moment es tracta d'un prototip.

 

Ja està al mercat, Psious, una empresa catalana que tracta ansietats, pors i fòbies amb ulleres de realitat virtual, com per exemple, el pànic a volar. O Rehand, una aplicació per fer rehabilitació de la mà a través d'una tauleta.

 

♦ Unes polseres amb codi QR permetran trobar un malalt d'Alzheimer perdut

 

 

Anar al contingut