Barcelona

Confusió i aglomeracions entre els equatorians residents a Catalunya per exercir el seu dret de vot

Els equatorians residents a l'estranger han pogut votar per primer cop, i per aquest motiu s'han format llargues cues a les urnes instal·lades a Barcelona. En el total d'Espanya, hi ha gairebé 100.000 residents equatorians legalment inscrits. A Catalunya, els més de 16.000 equatorians també han pogut exercir, per primera vegada, el seu dret de vot.

Actualitzat

A Barcelona, davant del Palau Olímpic de la Vall d'Hebron, s'han format des de primera hora del matí cues d'immigrants equatorians que es disposaven a votar a les eleccions presidencials del seu país. És el primer cop que es permet el vot dels equatorians que viuen a l'estranger i això ha generat molta confusió entre els votants.

Per poder votar, abans calia que s'haguessin inscrit al padró electoral, un procés que es va tancar el mes d'abril passat. Molts d'ells, però, no han fet. Segons el coordinador de l'Associació d'Immigrants Equatorians a Catalunya, Miguel González, el consolat no ha informat correctament d'aquest procés i, per tant, molts compatriotes no han pogut dipositar el seu sufragi a les urnes.

A diferència dels que viuen a l'Equador, aquí el vot no és obligatori. Molts temen però, que se'ls reclami el certificat de votació quan tornin al seu país.

La falta d'experiència tant dels votants com dels que formaven les meses electorals ha allargat el procés de votació i es preveu que molts equatorians no puguin dipositar la seva papereta, tot i haver fet fins a quatre hores de cua.

En aquest sentit, el cònsol general de l'Equador a Barcelona, José Núñez, ha explicat que el procés s'està desenvolupant amb excessiva lentitud, amb demores en la verificació de la documentació dels electors.

Madrid, Múrcia i Valencia: la mateixa cara de la moneda 

En altres ciutats de l'estat espanyol com Madrid, Múrcia i València també s'han viscut escenes similars. A la capital espanyola, els ciutadans equatorians empadronats han anat al Palau d'Esports per dipositar el seu vot. La majoria ha manifestat el seu descontentament amb l'organització, denunciant la mala preparació del dispositiu electoral i la falta d'informació.

El cònsul general de l'Equador a Madrid, Leopoldo Rovayo, ha destacat l'interès dels equatorians a l'exterior per participar en la vida política del seu país. De tota manera, la majoria d'equatorians que han anat a votar s'han queixat que han hagut d'esperar més de tres hores per accedir a les urnes.

A Múrcia, milers de persones han col·lapsat el recinte habilitat per votar, pensant que si no ho feien se'ls sancionaria, fet que ha desmentit Alfredo Arévalo, vocal del Tribunal Suprem Electoral de l'Equador desplaçat a aquesta ciutat.

València no ha estat exempta d'aquestes queixes. El president de l'Associació d'immigrants equatorians Rumiñahui a aquesta comunitat autònoma, ha denunciat irregularitats en les votacions, com l'absència d'electors a les llistes, errors de noms i d'empadronament.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut