Barcelona

Conflicte a Sant Andreu entre l'Ajuntament i entitats veïnals pel casal del barri a Fabra i Coats

Actualitzat

Conflicte al barri de Sant Andreu de Barcelona per la gestió del nou Casal de barri, que enfronta algunes de les entitats socials amb l'Ajuntament de Barcelona. Els veïns acusen el consistori de voler-ne privatitzar la gestió, mentre que el districte al·lega que planteja una gestió a tres bandes. Situat al recinte de l'antiga fàbrica tèxtil Fabra i Coats, el Casal és una reivindicació del teixit associatiu del barri que des de fa anys denuncia la falta d'espais culturals.

Al gran recinte de l'antiga fàbrica tèxtil Fabra i Coats, al barri de Sant Andreu de Barcelona, fa anys que es recuperen antigues naus com a equipaments culturals i cívics. Ara l'Ajuntament de Barcelona ha enllestit la rehabilitació d'un edifici de quatre plantes i 2.800 metres quadrats d'espais per acollir el Casal de barri. Dos anys i mig d'obres, amb un cost de 5'65 milions d'euros, en resposta a les demandes veïnals. A l'equipament hi ha sales per a actuacions i exposicions, sales per a tallers com els de cuina, despatxos, una sala d'actes, bucs d'assaig insonoritzats i altres espais.

Però ha sorgit la polèmica. L'Ajuntament de Barcelona va convocar un concurs per adjudicar-ne la gestió cívica a entitats del barri. Hi van presentar propostes dos grups d'entitats, però el concurs es va declarar desert. La Federació d'Entitats Ateneu l'Harmonia que aplega 12 associacions, va obtenir 5 punts quan la nota de tall era un 7, però se'n sent exclosa per una decisió política. Creuen que l'objectiu de l'Ajuntament és posar la gestió en mans d'una empresa privada. Segons afirma Xavier Serrà, "des del principi, la idea del districte de Sant Andreu era crear aquest concurs i deixar-lo desert, perquè és l'escut legal per poder dir que ens han donat l'oportunitat de participar. Però no s'ha valorat la trajectòria de vuit anys que portem. Aquest equipament està dissenyat fins a l'últim mil·límetre per a la Federació d'Entitats l'Harmonia. Per tant, pensem que seria de rebut que se'ns tingués en compte aquesta feina que nosaltres hem fet."

Segons el regidor del districte de Sant Andreu, Raimon Blasi, el concurs ha complert amb la legalitat i és el primer cop que es resol per concurs un projecte de gestió cívica. Diu que es va fer amb l'objectiu de posar la gestió en mans de les entitats, però que cap de les dues propostes presentades complien els requisits per gestionar un equipament de grans dimensions, tant des d'un punt de vista econòmic com organitzatiu i de programació. L'Ajuntament ha decidit obrir-lo de forma immediata a 19 entitats sense esperar que acabi el termini d'al·legacions pel resultat del concurs. Consideren que calia que entrés en funcionament ja, perquè el procés d'al·legacions pot allargar-se en el temps.

D'entrada, la gestió serà municipal, cedint espais a diverses entitats, i per ara descarten el model de gestió cívica. La intenció del govern municipal del districte de Sant Andreu és que el casal es gestioni de forma coordinada entre el districte, les entitats que utilitzen l'espai i una entitat que s'encarregaria de la gestió dels recursos econòmics, personals i les dotacions estructurals i tècniques de l'equipament. L'Ajuntament de Barcelona està treballant en la convocatòria d'un concurs per designar l'entitat gestora de l'espai. Segons puntualitza el regidor "la participació de les entitats queda garantida. I per descomptat la necessitat, amb un equipament de grans dimensions, de poder comptar amb algú que ajudi amb la seva gestió, externa, al correcte funcionament d'aquest equipament; igual que hi ha equipaments que estan en gestió cívica, hi ha equipaments amb una gestió externalitzada, i altres amb una simbiosi de les dues formes de gestió." El regidor es declara disposat a arribar a acords per acollir totes les entitats que hi vulguin participar: "Fem l'obertura, amb la complicitat que volem que sigui la màxima possible amb les entitats, amb diferents mecanismes per fer una proposta de cogestió amb els usuaris i que donin resposta a la possibilitat de participar."

Diverses entitats del barri, com l'Associació de Veïns de Sant Andreu de Palomar, creuen que és la Federació Ateneu l'Harmonia qui ha de gestionar el casal, per la seva llarga trajectòria reivindicant i definint com havia de ser l'equipament. Per al president de l'associació, Santi Serra, "no pot ser que vingui una empresa de fora i gestioni un casal quan fa més de vuit anys que totes les entitats hi han participat, i han muntat un col·lectiu que es diu Ateneu l'Harmonia per portar-ne la gestió, i que ara els diguin que no."

Ferran Verdaguer, de la Federació d'Entitats Ateneu l'Harmonia reivindica que el casal sigui intercultural, autogestionat i obert a tothom, "i deixar-lo al marge de la gestió privada que busquen altres tipus d'interessos." L'Ateneu l'Harmonia denuncia que el districte de Sant Andreu ha triat a dit les entitats que tindran accés a l'equipament i que algunes ni tan sols són del barri. Afirmen que el regidor no té cap voluntat d'acord i han demanat una interlocució directa amb l'alcalde de Barcelona o el comissionat de participació.

L'Harmonia ha anunciat que dissabte 24 de maig, coincidint amb les festes de Primavera, obriran les portes del casal de barri a tothom http://ateneuharmonia.wordpress.com en un acte cívic i festiu, amb el suport de nombroses entitats del districte i també d'altres com la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona o la Plataforma de Gestió Ciutadana, que aplega diversos col·lectius que porten la gestió cívica d'equipaments municipals. I també de partits polítics com ICV, ERC o la CUP. 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut