La Guàrdia Civil confisca un vehicle a un polígon industrial de Barakaldo
Barakaldo

Confisquen béns d'exmembres d'ETA per pagar indemnitzacions a les víctimes

També s'han bloquejat comptes corrents i s'han confiscat propietats a condemnats per actes de kale borroka

RedaccióActualitzat

La Guàrdia Civil ha confiscat béns i propietats a més de cinquanta persones condemnades per delictes de terrorisme relacionats amb ETA. L'objectiu és indemnitzar les víctimes dels atemptats. Entre els implicats hi ha noms històrics d'ETA amb un deute de més de 8 milions d'euros per responsabilitat civil.

Aquesta és la primera actuació policial contra el que queda d'ETA quinze dies després de la dissolució de l'organització.

L'operatiu inclou la intervenció i bloqueig de 45 comptes corrents, una trentena de nòmines i una quinzena de propietats immobiliàries d'expresos d'ETA condemnats per diferents delictes de terrorisme i de 40 activistes de la kale borroka.

Entre els investigats en l'operació Zerga ("Impost", en euskera) perquè saldin els deutes amb l'Estat i amb les víctimes hi ha noms històrics com el d'Idoia López Riaño, àlies "la Tigressa", exmembre del comando Madrid ja excarcerada; Enrique Letona Viteri, àlies "Masilla", o Mercedes Galdós.

 

Als 10 històrics d'ETA i els condemnats per accions de violència al carrer els reclamen un deute per responsabilitat civil de més de vuit milions d'euros. Uns diners que l'Estat ja hauria pagat per indemnitzar les víctimes.

Durant dècades els membres d'ETA han ocultat els seus béns i ha estat pràcticament inviable que responguessin, des d'un punt de vista econòmic, de les seves accions. Era habitual que els detinguts canviessin la titularitat de les seves propietats, abans de ser jutjats, per poder així ser declarats insolvents.

El Ministeri de l'Interior ha deixat clar que continuarà el setge sobre els membres d'ETA perquè responguin de les seves responsabilitats. El ministre, Juan Ignacio Zoido, assegura que el decomís de béns a expresos demostra que el govern continua compromès amb la lluita antiterrorista:

"Les forces i cossos de seguretat continuaran perseguint els terroristes, allà on es trobin"

 

 

ARXIVAT A:
ETAGuàrdia Civil
Anar al contingut