La Molina de Llató

Confirmen la presència d'una óssa bruna amb dues cries al Cadí

Confirmat. El departament de Medi Ambien ha assegurat aquest dimarts que han trobat tres óssos a la zona més occidental de la serra del Cadí, en un indret conegut com a la Molina de Llató, a l'Alt Urgell. Es tracta d'una óssa bruna i dues cries que podrien ser descendents dels primers exemplars alliberats al Pirineu. Després de rebre un avís del parc natural del Cadí-Moixeró d'una possible observació de plantígrads al municipi d'Alàs i Cerc, a l'Alt Urgell, Medi Ambient va instal·lar diverses trampes per detectar-ne el rastre i càmeres fotogràfiques per intentar localitzar els exemplars. Al final ho han aconseguit.

Actualitzat

El 26 de juliol es va trobar un possible excrement d'ós bru i només quatre dies després, el 30 de juliol cap al tard, es van observar els tres exemplars, una femella amb dues cries, probablement de segon any, segons ha informat avui la conselleria.

La població catalana d'ós bru als Pirineus ocupa principalment les comarques de la Vall d'Aran, el Pallars Sobirà, l'Alta Ribagorça, el Pallars Jussà i l'Alt Urgell, encara que no hi ha dades de possibles danys causats per aquests plantígrads en la ramaderia domèstica durant els últims anys.

Els óssos del Pirineu central provenen d'Eslovènia, de dos alliberaments realitzats els anys 1996, 1997 i 2006. S'estima que actualment viuen als Pirineus central i oriental entre 15 i 20 exemplars d'ós bru, si bé els últims anys també se n'han detectat alguns exemplars en llocs situats més al sud i a l'est, la qual cosa evidencia una expansió de l'espècie pels hàbitats pirinencs de Catalunya.

Anar al contingut