Àlaba

Confirmat a Àlaba el primer cas de grip aviària a Espanya

La grip aviària ha arribat per primera vegada a Espanya. S'ha trobat un ocell mort al País Basc, a Àlaba, i el laboratori de referència d'Algete ha comprovat que tenia el virus H5N1, que és el més perillós. Les administracions basca i central han activat el protocol d'alerta veterinària, però han fet una crida a la tranquil·litat perquè, diuen, de moment només es pot parlar d'un cas i, per això, les autoritats sanitàries asseguren que no hi ha motiu per alarmar-se. La troballa d'un ocell infectat a Espanya entra dins la normalitat, segons analistes de sanitat avícola, i confirma que els mecanismes de control funcionen.

Actualitzat

La detecció del primer cas del virus H5N1 a Espanya ha activat els protocols del Pla Coordinat Estatal d'Alerta Sanitària i Veterinària i el Manual d'Operacions de Lluita contra la Grip Aviària. S'han establert zones de protecció i vigilància en uns radis de tres i deu quilòmetres, respectivament, al punt on es va localitzar l'au infectada.

Dins d'aquestes àrees no hi ha explotacions comercials d'aus, però s'està investigant si n'hi ha d'autoconsum. De forma preventiva s'ha prohibit el trànsit d'aus de corral, les concentracions d'aus i la caça d'ocells salvatges. També s'ha reforçat la vigilància dels espais naturals per tal de detectar al més aviat posible qualsevol mortaldat d'aus silvestres.

El Ministeri d'Agricultura espanyol està en permanent contacte amb les autoritats basques, encarregades d'aplicar les mesures, i s'ha comunicat el cas a la Comissió Europea i a l'Organització Mundial de la Sanitat Animal per coordinar totes les mesures de protecció que facin falta. Per la seva part, la Comissió Europea (CE) ha considerat que les autoritats espanyoles i basques estan fent el que cal, "aplicant les mesures de control" exigies per la UE, que inclouen la prohi'bició dels moviments d'aus i la venta de carn i ous a les zones pròximes al brot. 

La viceprimera ministra del govern, María Teresa Fernández de la Vega, ha fet una crida a la calma després de confirmar-se la sospita del primer cas de grip aviària a la Península. Ha recordat que es tracta d'una alerta veterinària, és a dir, que no hi ha cap cas de contagi a humans, i que no hi ha motius ni per a l'alarma ni per a un canvi d'hàbits en el consum de carn d'aus.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut