Coneixes la granota Pepe? Doncs ha mort

El dibuixant nord-americà Matt Furie enterra un personatge de còmic obra seva per intentar evitar que l'extrema dreta el continuï utilitzant com a "símbol d'odi"

RedaccióActualitzat

"Pepe the frog" és una granota humana que va néixer el 2005 de la mà de Matt Furie, llavors un jove dibuixant nord-americà. Va ser en un còmic titulat "Els nois del club", en el qual compartia protagonisme amb un llop, un gos i un ós, i on tots quatre feien el paper d'amics que comparteixen pis un cop han acabat la Universitat.

 

 

El món d'internet dels EUA es fa seu el Pepe

El còmic va començar com un joc només per als amics, compartit a través d'internet, però als responsables d'una pàgina web els va agradar un dels dibuixos en què Pepe deia: "Feels good, man..." ("Quin gust, nano..."), i el van començar a fer servir per a il·lustrar i expressar tota mena de situacions.

A partir d'aquí, i per obra i gràcia de la ubiqüitat que proporciona internet, es va convertir en una icona replicada fins a l'infinit en els anomenats "memes" -imatges amb frase o sense per fer broma que circulen per les xarxes socials-, habitualment en contextos força intranscendents. Fins que fa dos anys, cercles de la dreta més radical dels EUA es van fer seu el Pepe.

 

 

Un símbol d'odi

Aquesta apropiació, feta per activistes de la dreta blanca supremacista, va associar directament Pepe amb la propaganda nazi. L'associació va tenir molt èxit, i Pepe es va convertir molt ràpidament en una icona del moviment, per exemple caracteritzat de Hitler, amb esvàstiques i altra simbologia d'extrema dreta.

Com a conseqüència, la Lliga contra la Difamació va acabar incloent el personatge en la seva llista de símbols d'odi. Poc després va arribar la campanya per a les primàries a la presidència, i no va trigar gaire a aparèixer un dibuix de Trump caracteritzat com a Pepe, que el mateix Donald Trump no va tenir inconvenient a difondre, possiblement per acostar-se a l'ala més dreta del seu electoral potencial:

 

La impotència de l'autor

I tot això sense cap mena d'intervenció de l'autor i propietari dels drets de Pepe. Molt al contrari, Matt Furie va condemnar la utilització del seu personatge, però es va veure incapaç de començar una batalla judicial per intentar parar l'ús que n'estava fent la dreta radical.

Sí que ho va denunciar en entrevistes i articles, en què expressava la seva impotència per no poder frenar un fenomen desbordant en mans sobretot de perfils anònims de les xarxes socials. L'únic que ha pogut fer és reiterar que la filosofia del personatge és als antípodes de l'extrema dreta, i confessar que ell hauria votat Bernie Sanders, i que va acabar fent-ho per Hillary Clinton.

 

Solució extrema: matar-lo

Fins que, al final, Furie ha fet un pas desesperat per intentar desactivar el fenomen Pepe, sinó, en la realitat, sí almenys simbòlicament: l'ha matat. Ho ha fet en un dibuix que el mostra dins el taüt i al costat d'un retrat seu.

Amb això, l'autor ha aconseguit atreure l'atenció sobre la seva autoria, però no li garanteix pas el control de la vida futura de Pepe. Alguns articles de premsa ja han fet broma vaticinant que ara podria continuar sent nazi, convertit en zombie.

 

Anar al contingut