Madrid

Condemnes de fins a 14 anys de presó per a 21 membres d'una xarxa de narcotraficants

L'Audiència Nacional ha condemnat a 9 anys de presó Faustino Orbegozo -fill de l'industrial guipuscoà Saturnino Orbegozo, segrestat per ETA el 1982- en relació amb l'anomenada "operació Capgròs", en què la policia va intervenir el 2005 al port de Barcelona 459 quilos de cocaïna. El tribunal ha condemnat també vint persones més a penes d'entre 2 anys i 14 anys de presó i ha absolt quatre dels acusats.

Actualitzat
La sentència declara provat que Orbegozo es dedicava "al tràfic i introducció a Espanya de grans quantitats de cocaïna en unió o amb l'ajuda de diversos coneguts, i es valia per a això dels seus contactes amb diverses organitzacions de narcotraficants sud-americans", entre elles amb la liderada per José Agustín Larotta, "cap visible a Espanya del càrtel colombià". Aquest, també acusat en el judici, ha estat condemnat a 11 anys de presó.

Orbegozo treballava també amb una altra organització "que operava al port de Barcelona" i que comptava entre els seus membres "amb duaners, guàrdies civils, transportistes, capatassos i administratius del port, i que, per diners, asseguraven als narcotraficants l'entrada segura a Espanya, per aquest port, de la droga".

Els processats van ser detinguts a l'abril de 2005 a Barcelona, Madrid i Alacant, així com en les localitats guipuscoanes de Beasain, Errenteria, Hondarribia, Sant Sebastià i Usurbil, en el marc de l'anomenada "operació Capgròs". Els detinguts a Barcelona eren estibadors del port, mentre que els colombians estaven relacionats amb els paramilitars de les Autodefenses Unides de Colòmbia, segons la nota de premsa que llavors va fer pública la Guàrdia Civil. L'operació es va saldar amb la confiscació de la droga i d'una vintena de vehicles, 200.000 euros en metàl·lic, joies, rellotges i diferent material informàtic i de telecomunicacions.

Orbegozo ha estat condemnat com a autor d'un delicte contra la salut pública "ostentant la qualitat de cap o organitzador" de l'organització criminal per actuar a Espanya com a responsable i encarregat del grup que va introduir per vaixell en el port de Barcelona un contenidor, procedent de Panamà, amb 459 quilos de cocaïna dissimulada entre flocs de blat de moro torrat. A més de la pena de presó, que el tribunal ha rebaixat des dels 16 anys que demanava el fiscal en aplicar les atenuants de confessió tardana i toxicomania, l'Audiència Nacional imposa a Orbegozo una multa de més de 37 milions d'euros.
Anar al contingut