Barcelona

Condemnen "judicialment" els responsables del desastre del projecte Castor

ONGs i activistes han escenificat un judici contra ACS, el govern espanyol i el Banc Europeu d'Inversions amb acusacions de corrupció i "endeutament il·legítim"

RedaccióActualitzat

El Col·legi d'Advocats de Barcelona ha viscut aquest dissabte un simulacre de judici contra els responsables del projecte Castor, el magatzem submarí de gas davant les costes de Castelló i les Terres de l'Ebre que va provocar centenars de terratrèmols a la zona a pesar de no entrar mai en funcionament. 

Els promotors d'aquesta vista judicial simbòlica, organitzada per l'Observatori del Deute en la Globalizació, han volgut cridar l'atenció sobre el cas, amb la causa judicial encara oberta i sense resoldre, i reclamar un canvi en les lleis per evitar que es pugui repetir una operació semblant. I rebutgen el que qualifiquen de "deute il·legítim", és a dir, la indemnització a l'empresa concessionària, controlada per Florentino Pérez.

Burofaxos als acusats

Per fer el judici més creïble, els acusats, és a dir, els responsables del govern espanyol, el Banc Europeu d'Inversions i l'empresa Escal UGS, participada majoritàriament per ACS, han rebut un burofax per convidar-los a assistir-hi per poder defensar-se, però com era previsible, no s'hi han presentat.

♦ El magatzem Castor: la història d'un fiasco multimilionari

 

 

Els testimonis han estat experts en dret, geologia i polítiques energètiques i també les plataformes que fa anys que denuncien el Castor. El govern espanyol, amb un decret llei, va indemnitzar l'empresa, de manera que al llarg de 30 anys, 7 milions i mig d'usuaris de gas pagaran en les factures 3.280 milions d'euros, 426 euros per família, per eixugar aquesta indemnització.

♦ El PSOE presenta recurs al Constitucional contra la indemnització pel Castor

 

Anul·lar la indemnització

En el veredicte, el "tribunal popular" considera que es van cometre moltes irregularitats en la construcció de la plataforma. Reclama anul·lar la compensació atorgada pel govern a l'empresa, i prioritzar el pagament als afectats per danys morals i materials. Segons Miren Etxezarreta, membre del "tribunal", hi ha hagut un tracte de favor injustificat als interessos privats:

"L'Estat, amb tot el seu aparell i poder que té, està subordinat als interessos empresarials, i la justícia està subordinada a aquests mateixos interessos." 

 

La sentència exigeix responsabilitats per mala praxi de les administracions i reclama el desmantellament de la plataforma Castor. Segons asseguren els promotors d'aquest judici simulat, el Castor ha causat danys ambientals socials i psicològics.

Corrupció i "endeutament il·legítim"

A més, als acusats se'ls atribueixen els delictes de corrupció i d'"endeutament il·legítim". La sentència concentra la denúncia en el reial decret llei 13/2014, que va permetre la indemnització milmilionària a l'empresa de Florentino Pérez, a més d'exculpar-la de qualsevol responsabilitat.

 Asseguren que s'hauria d'haver fet una llei i tramitar-la ordinàriament al Congrés, cosa que hauria permès la presentació d'esmenes i altres garanties jurídiques. L'efecte d'aquestes garanties hauria d'haver estat la paralització del pagament de la indemnització, que es va acabar fent en només 30 dies.

♦ - 30 Minuts - Castor, un negoci rodó?

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut