Un box de l'UCI de l'Hospital Arnau de Vilanova de Lleida
Un box de l'UCI de l'Hospital Arnau de Vilanova de Lleida (ACN)
Lleida

Condemnen l'ICS per trigar 2 anys a diagnosticar un càncer, que ja havia fet metàstasi

Segons la resolució judicial, la dona s'hauria pogut curar si s'hagués detectat la malaltia a temps

RedaccióActualitzat

L'Institut Català de la Salut (ICS) haurà de pagar 150.000 euros a una pacient per donar per benigne un tumor maligne i endarrerir el tractament de la pacient, tal com estableix una sentència de l'Audiència de Barcelona.

Segons la resolució judicial, la dona s'hauria pogut curar si s'hagués detectat la malaltia a temps. 

La demandant de 48 anys va acudir al seu metge de capçalera a Lleida l'agost del 2012 per un bony a la cama dreta. Després de diverses proves i de les sospites que el tumor podia ser maligne se li demanar una ressonància magnètica, una prova que no se li va fer fins un any després.

Malgrat que la ressonància va revelar signes de malignitat i un important creixement del tumor, no es va fer la biòpsia i es va programar una operació per extripar-li l'abril de 2014 a l'Hospital Arnau de Vilanova de Lleida.

Diagnosticada dos anys després

La dona va ser donada d'alta i l'especialista en anatomia patològica va informar incorrectament com a tumor benigne. La realitat de la situació no es va conèixer fins que al juliol de 2014 la dona es va palpar un tumor al pit.

La biòpsia va revelar que tenia metàstasi d'un càncer que afecta el cartílag, i que era el que s'havia notat dos anys abans. Estudis posteriors van determinar que, a més, patia metàstasi als pulmons i al gluti, segons la sentència.

Pel tribunal, el retard i l'error en el diagnòstic va exposar la pacient a un càncer "altament agressiu de ràpida progressió i creixement" que podria haver-se evitat amb un correcte diagnòstic i tractament quan la dona va presentar els primers símptomes.

La demandant continua en tractament a l'hospital de Sant Pau de Barcelona i té també metàstasi al pàncrees.

ARXIVAT A:
CàncerSalut
Anar al contingut