Imatge d'arxiu d'un professional que fa proves per detectar un possible càncer
Imatge d'arxiu d'un professional que fa proves per detectar un possible càncer

Condemnen l'ICS a pagar 84.000 euros per no haver detectat abans un tumor a una pacient que li va causar la mort

El metge no va demanar cap ressonància a una pacient tot i que se li van fer diverses proves que van revelar "prou" indicis de tumoració. Quan finalment s'hi va sotmetre, mesos després, se li va detectar un tumor que li va acabar causant la mort.

RedaccióActualitzat
L'Institut Català de la Salut haurà de pagar una indemnització de més de 84.000 euros a la família d'una dona a la qual no es va detectar un tumor que li va acabar provocant la mort el 2007. La dona, de 47 anys, va començar a visitar-se al CAP fa set anys perquè tenia mal a les lumbars i al peu dret, però, tot i que se li van fer diverses proves, com radiografies i un TAC, que van revelar "prou" indicis de possible tumoració, el metge no va demanar cap ressonància magnètica. Quan finalment la malalta es va sotmetre a aquesta prova, se li va detectar un tumor que li va provocar la mort l'octubre del 2007.

"Aquest retard de cinc mesos en la detecció inicial va motivar, òbviament, el creixement de la tumoració", conclou la sentència.

L'associació del Defensor del Pacient va dur el cas a la justícia perquè va considerar que hi havia hagut un retard en el diagnòstic que es podia haver evitat si el metge hagués ordenat, de bon començament, que es fes una ressonància. Aquesta tardança en el diagnòstic va estar condicionada, segons el jutge, "per la no utilització de tots els mitjans que la ciència oferia en aquell moment, consistent en la realització d'una ressonància magnètica".

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha confirmat la sentència condemnatòria contra l'ICS i, tot i que ha rebaixat la quantitat de la indemnització, obliga l'administració a pagar 84.239 euros a la família.
Anar al contingut